Zapiekanki z cukinii z sosem czosnkowym + wersja dietetyczna
Chcesz zjeść coś pysznego, ale jednocześnie zdrowego? Nie musisz szukać dalej, idealnym rozwiązaniem jest zapiekanka z cukinii. Ten prosty i oryginalny przepis łączy w sobie pełnię smaku z niską zawartością kalorii. Jeżeli kochasz zapach pieczonej cukinii i aromatyczny sos czosnkowy, na pewno polubisz ten przepis. Dodatkowo, jeżeli jesteś na diecie, mamy dla ciebie wielką niespodziankę – proponujemy też wersję dietetyczną tej wyśmienitej potrawy. Bez względu na to, czy jesteś na diecie czy dla przyjemności, nasza dietetyczna zapiekanka z cukinii na pewno przypadnie Ci do gustu.
admin
Składniki:
- Spód:
– dowolna ilość cukinii
– sól - Farsz:
– pieczarki wg uznania
– cebula
– oliwa/masło
– sól - Wierzch:
– ser żółty (może być odtłuszczony)
– ser pleśniowy i/lub feta light
– opcjonalnie: ulubione dodatki (papryka, oliwki, kapary, rukola, pomidor itd.) - Sos czosnkowy:
– mała śmietana 9% lub 12%, zamiennie serek Bieluch 3%
– większy ząbek czosnku
– oregano lub zioła prowansalskie
– pieprz
– sól
– opcjonalnie: majonez dietetyczny lub bezglutenowy
Zapiekanki z cukinii z sosem czosnkowym + wersja dietetyczna – jak zrobić?
- Cukinię przekrawamy na pół i łyżeczką wyjmujemy miąższ z pestkami, aby zrobić miejsce na farsz. Solimy i odstawiamy na kilka minut, żeby łódeczki przeszły solą.
- Kroimy pieczarki (umyte lub obrane) i razem z cebulą pokrojoną w kostkę wrzucamy na patelnię na rozgrzaną łyżeczkę oliwy. Podsmażamy i pod koniec dodajemy sól, żeby nie podeszły wodą oraz opcjonalnie masło do smaku. Dzięki cebuli i odrobinie masła pieczarki będą bardziej aromatyczne.
- Farszem pieczarkowym wypełniamy łódeczki z cukinii. Posypujemy startym serem i suszonym oregano. Dodajemy ser pleśniowy lub fetę oraz inne ulubione dodatki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 25 minut i co jakiś czas sprawdzamy miękkość cukinii widelcem.
- W międzyczasie robimy sos:
do miseczki wyciskamy spory ząbek czosnku, dodajemy sól, żeby go zmorzyć, dodajemy pieprzu i oregano. Po ok. 5 minutach mieszamy ze śmietaną lub serkiem (jeśli jest za gęsty, to dodajemy odrobinę mleka).
Można dodać łyżeczkę majonezu. Wstawiamy do lodówki. - Gotowe łódeczki wyjmujemy na talerz i polewamy sosem czosnkowym.
Posypujemy tartym parmezanem.Zapiekanki można zrobić również na grillu (idealne dla wegetarian), wystarczy położyć na tacce do grillowania lub owinąć w folię aluminiową.
Zapiekanki z cukinii z sosem czosnkowym – dodatkowe informacje
UWAGA: w wersji dietetycznej zamieniamy śmietanę na serek lekki 3%, ser żółty na ser odtłuszczony np. Hit z Ryk, a jeśli dodajemy majonezu to light lub bezglutenowy (albo własnej roboty na bazie oliwy z oliwek i bez dodatku cukru).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanki z łososiem
Następny przepis: Zapiekanki na kajzerce