Zapiekanki z cukinii z sosem czosnkowym + wersja dietetyczna

Zapiekanki z cukinii z sosem czosnkowym + wersja dietetyczna

Chcesz zjeść coś pysznego, ale jednocześnie zdrowego? Nie musisz szukać dalej, idealnym rozwiązaniem jest zapiekanka z cukinii. Ten prosty i oryginalny przepis łączy w sobie pełnię smaku z niską zawartością kalorii. Jeżeli kochasz zapach pieczonej cukinii i aromatyczny sos czosnkowy, na pewno polubisz ten przepis. Dodatkowo, jeżeli jesteś na diecie, mamy dla ciebie wielką niespodziankę – proponujemy też wersję dietetyczną tej wyśmienitej potrawy. Bez względu na to, czy jesteś na diecie czy dla przyjemności, nasza dietetyczna zapiekanka z cukinii na pewno przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • Spód:
    – dowolna ilość cukinii
    – sól
  • Farsz:
    – pieczarki wg uznania
    – cebula
    – oliwa/masło
    – sól
  • Wierzch:
    – ser żółty (może być odtłuszczony)
    – ser pleśniowy i/lub feta light
    – opcjonalnie: ulubione dodatki (papryka, oliwki, kapary, rukola, pomidor itd.)
  • Sos czosnkowy:
    – mała śmietana 9% lub 12%, zamiennie serek Bieluch 3%
    – większy ząbek czosnku
    – oregano lub zioła prowansalskie
    – pieprz
    – sól
    – opcjonalnie: majonez dietetyczny lub bezglutenowy

Zapiekanki z cukinii z sosem czosnkowym + wersja dietetyczna – jak zrobić?

  1. Cukinię przekrawamy na pół i łyżeczką wyjmujemy miąższ z pestkami, aby zrobić miejsce na farsz. Solimy i odstawiamy na kilka minut, żeby łódeczki przeszły solą.
  2. Kroimy pieczarki (umyte lub obrane) i razem z cebulą pokrojoną w kostkę wrzucamy na patelnię na rozgrzaną łyżeczkę oliwy. Podsmażamy i pod koniec dodajemy sól, żeby nie podeszły wodą oraz opcjonalnie masło do smaku. Dzięki cebuli i odrobinie masła pieczarki będą bardziej aromatyczne.
  3. Farszem pieczarkowym wypełniamy łódeczki z cukinii. Posypujemy startym serem i suszonym oregano. Dodajemy ser pleśniowy lub fetę oraz inne ulubione dodatki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 25 minut i co jakiś czas sprawdzamy miękkość cukinii widelcem.
  4. W międzyczasie robimy sos:
    do miseczki wyciskamy spory ząbek czosnku, dodajemy sól, żeby go zmorzyć, dodajemy pieprzu i oregano. Po ok. 5 minutach mieszamy ze śmietaną lub serkiem (jeśli jest za gęsty, to dodajemy odrobinę mleka).
    Można dodać łyżeczkę majonezu. Wstawiamy do lodówki.
  5. Gotowe łódeczki wyjmujemy na talerz i polewamy sosem czosnkowym.
    Posypujemy tartym parmezanem.

    Zapiekanki można zrobić również na grillu (idealne dla wegetarian), wystarczy położyć na tacce do grillowania lub owinąć w folię aluminiową.

Zapiekanki z cukinii z sosem czosnkowym – dodatkowe informacje

UWAGA: w wersji dietetycznej zamieniamy śmietanę na serek lekki 3%, ser żółty na ser odtłuszczony np. Hit z Ryk, a jeśli dodajemy majonezu to light lub bezglutenowy (albo własnej roboty na bazie oliwy z oliwek i bez dodatku cukru).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanki z łososiem
Następny przepis: Zapiekanki na kajzerce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode