Zapiekanka a’la bolognese
Zapiekanka a’la bolognese to wyjątkowo aromatyczne, jednogarnkowe danie, które z pewnością zaskoczy niejednego smakosza. Znakomite połączenie charakterystycznego sosu bolognese z dodatkiem wybranych warzyw i aromatycznym serem zapewnia nie tylko satysfakcjonujący posiłek, ale również niesamowite doznanie smakowe. Dzięki swojej uniwersalności, zapiekanka bolognese doskonale sprawdza się zarówno jako rodzinny obiad, jak i przyjęciowy posiłek. Składniki, które są potrzebne do przygotowania tej zapiekanki, są łatwo dostępne i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. Docenią to zarówno początkujący kucharze, jak i ci bardziej doświadczeni.
admin
Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 200 g kurek
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- puszka pomidorów krojonych
- 1 ząbek czosnku
- 150 g sera żółtego
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
- posiekana natka pietruszki
- masło do wysmarowania formy
Zapiekanka a’la bolognese – jak zrobić?
-
1.
Makaron ugotuj w lekko posolonej wodzie al’ dente. Odcedź. Paprykę przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelnię z rozgrzanym olejem przełóż warzywa i chwilę podsmaż. Kurki umyj, oczyśc, pokrój na mniejsze kawałki i połącz z resztą składników. Całość krótko podduś mieszając, po czym zdejmij z patelni. -
2.
Na tą samą patelnię przełóż mięso mielone. Dokładnie podsmaż, przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Do mięsa dodaj podsmażone warzywa z kurkami i pomidory z puszki. Wymieszaj, aby smaki się połączyły, dodaj zioła prowansalskie. -
3.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wyłóż makaron, a następnie sos z mielonym. Zapiekaj 20 minut w 180 st, po czym posyp startym żółtym serem. Jeszcze chwilę podpiecz, żeby ser się rozpuścił. Przed podaniem zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Zapiekanka a’la bolognese – dodatkowe informacje
zamiast kurek można dać pieczarki
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekane ziemniaki ze śmietaną czosnkiem i gałką muszkatołową
Następny przepis: Zapiekanka 4 sery