ZAPIEKANA KANIWA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI

ZAPIEKANA KANIWA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI

Oto pyszny i zdrowy przepis na zapiekaną kaniwę czekoladową z truskawkami – bezglutenowy deser, w którym kompleksowe węgle z kaniwy spotykają się z bogactwem białka. Ta niewielka, lekko orzechowa pseudozboże, przepuszczona przez proces zapiekania, zyskuje jeszcze głębszy smak. Połączenie jej z mlecznym koktajlem z kakao i dojrzałymi, soczystymi truskawkami tworzy unikalną kompozycję smaku, która z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy. Rozważ możliwość zastąpienia tradycyjnych deserów tym lekkim i odżywczym daniem. Na przykład, jest to doskonały pomysł na słodki poczęstunek po treningu lub alternatywa dla podwieczorku!

Składniki:

  • 1 szklanka kaniwy (canihua)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 50 g gorzkiej czekolady min. 70%
  • 2-3 łyżki syropu klonowego/miodu
  • 1 jajko
  • garść truskawek
  • garść płatków migdałowych

Zapiekana kaniwa czekoladowa z truskawkami – jak zrobić?

  1. Do garnka wlewamy mleko kokosowe oraz wodę i podgrzewamy. Dodajemy połamaną, gorzką czekoladę i mieszamy do momentu, aż czekolada się roztopi.

  2. Kaniwę płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą i przenosimy go garnka z czekoladową zawartością. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kaniwa wchłonie cały płyn (około 15-20 min). Dodajemy syrop klonowy lub miód, mieszamy i próbujemy czy jest dobre na słodkość. Lekko studzimy. Następnie wbijamy jajko i mieszamy.

  3. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy – około 3 sztuki w plasterki, a resztę w drobną kostkę. Kostki truskawek dodajemy do gotowej masy, mieszamy i nakładamy do kokilek. Na wierzch układamy plasterki truskawek i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min.

Podajemy na ciepło lub na zimno.

ZAPIEKANA KANIWA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI – dodatkowe informacje

Jeżeli chcemy, aby zapiekanka miała gładką konsystencję a’la pudding to przed wbiciem jajka, całość musimy zblendować na gładki mus, a następnie dopiero wbić jajko i wymieszać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekana legumina z kaszy manny
Następny przepis: ZAPIEKANA DYNIA MAKARONOWA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode