ZAPIEKANA KANIWA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 1 szklanka kaniwy (canihua)
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 50 g gorzkiej czekolady min. 70%
- 2-3 łyżki syropu klonowego/miodu
- 1 jajko
- garść truskawek
- garść płatków migdałowych
Zapiekana kaniwa czekoladowa z truskawkami – jak zrobić?
-
Do garnka wlewamy mleko kokosowe oraz wodę i podgrzewamy. Dodajemy połamaną, gorzką czekoladę i mieszamy do momentu, aż czekolada się roztopi.
-
Kaniwę płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą i przenosimy go garnka z czekoladową zawartością. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kaniwa wchłonie cały płyn (około 15-20 min). Dodajemy syrop klonowy lub miód, mieszamy i próbujemy czy jest dobre na słodkość. Lekko studzimy. Następnie wbijamy jajko i mieszamy.
-
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy – około 3 sztuki w plasterki, a resztę w drobną kostkę. Kostki truskawek dodajemy do gotowej masy, mieszamy i nakładamy do kokilek. Na wierzch układamy plasterki truskawek i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
ZAPIEKANA KANIWA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI – dodatkowe informacje
Jeżeli chcemy, aby zapiekanka miała gładką konsystencję a’la pudding to przed wbiciem jajka, całość musimy zblendować na gładki mus, a następnie dopiero wbić jajko i wymieszać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekana legumina z kaszy manny
Następny przepis: ZAPIEKANA DYNIA MAKARONOWA