Zapiekana legumina z kaszy manny

Zapiekana legumina z kaszy manny

Zapraszamy do przygotowania pysznej i zdrowej zapiekanej leguminy z kaszy manny. To danie to prawdziwa gratka dla miłośników roślinnych potraw, które jednocześnie są sycące i pożywne. Nasz przepis łączy smak soczystych warzyw z delikatnym aromatem kaszy mannej, tworząc idealne połączenie. Legumina, przygotowana w ten sposób to nie tylko doskonałe źródło białka, ale też błonnika, który pomaga utrzymać zdrowy układ pokarmowy. Taki obiad czy kolacja nie tylko zadowoli żołądki, ale również pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Ta zapiekana legumina z kaszy manny z pewnością stanie się jednym z Waszych ulubionych przepisów.

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki mleka 3.2%
  • 3 jajka wiejskie
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżka masła
  • skórka otarta z 1/2 limonki
  • szczypta soli
  • 4 kokilki posmarowane masłem
  • dowolne owoce lub ulubiony sok

Zapiekana legumina z kaszy manny – jak zrobić?

  1. Mleko z cukrem doprowadzam do zagotowania, dodaję skórkę z limonki, pastę waniliową, kaszę mannę, ciągle mieszając rózgą kuchenną, gotuję aż kasza zgęstnieje, dodaję masło, mieszam, studzę. Do wystudzonej kaszy dodaję żółtka, mieszam, dodaję białka ubite z solą na sztywno, mieszam. Masę przekładam do kokilek, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekam 25 minut. Leguminę podaję na ciepło z owocami lub sokiem.

Porady – dodatkowe informacje

Ostatnio, ta drobniutka kasza pszenna zawojowała moją kuchnię. Ponieważ jest delikatna, dobrze sprawdza się w diecie osób cierpiących na choroby dróg żółciowych, wątroby i trzustki oraz w stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Najsmaczniejsza jest ugotowana na gęsto – rozklejona. Można z niej przygotować zupy mleczne, budynie, kremy i właśnie słodkie leguminy. Można także ugotować ją na rosole bądź bulionie, pokroić w kostkę i podać do zup np. grzybowej czy pomidorowej.

Taką zapiekaną leguminę podaję często tylko z sokiem z pomarańczy czy sokiem malinowym, czy z aronii – jeśli jest zima, natomiast w sezonie owoców letnich i jesiennych, nie sposób nie pobiec do ogrodu i przynieść do niej aromatycznych soczystych truskawek, malin, poziomek, borówek …


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem
Następny przepis: ZAPIEKANA KANIWA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode