Zapiekana legumina z kaszy manny
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 1,5 szklanki mleka 3.2%
- 3 jajka wiejskie
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 1 łyżka masła
- skórka otarta z 1/2 limonki
- szczypta soli
- 4 kokilki posmarowane masłem
- dowolne owoce lub ulubiony sok
Zapiekana legumina z kaszy manny – jak zrobić?
- Mleko z cukrem doprowadzam do zagotowania, dodaję skórkę z limonki, pastę waniliową, kaszę mannę, ciągle mieszając rózgą kuchenną, gotuję aż kasza zgęstnieje, dodaję masło, mieszam, studzę. Do wystudzonej kaszy dodaję żółtka, mieszam, dodaję białka ubite z solą na sztywno, mieszam. Masę przekładam do kokilek, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekam 25 minut. Leguminę podaję na ciepło z owocami lub sokiem.
Porady – dodatkowe informacje
Ostatnio, ta drobniutka kasza pszenna zawojowała moją kuchnię. Ponieważ jest delikatna, dobrze sprawdza się w diecie osób cierpiących na choroby dróg żółciowych, wątroby i trzustki oraz w stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Najsmaczniejsza jest ugotowana na gęsto – rozklejona. Można z niej przygotować zupy mleczne, budynie, kremy i właśnie słodkie leguminy. Można także ugotować ją na rosole bądź bulionie, pokroić w kostkę i podać do zup np. grzybowej czy pomidorowej.
Taką zapiekaną leguminę podaję często tylko z sokiem z pomarańczy czy sokiem malinowym, czy z aronii – jeśli jest zima, natomiast w sezonie owoców letnich i jesiennych, nie sposób nie pobiec do ogrodu i przynieść do niej aromatycznych soczystych truskawek, malin, poziomek, borówek …
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem
Następny przepis: ZAPIEKANA KANIWA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI