Zapiekana dynia makaronowa

Zapiekana dynia makaronowa

Jesień to idealna pora na eksperymentowanie z różnymi odmianami dyni. Wśród nich, dynia makaronowa zdecydowanie zasługuje na szczególną uwagę. Ten przepis na zapiekaną dynię makaronową to połączenie tych dwóch fantastycznych składników w jedność. Jest to niesamowicie kuszące, wyjątkowo sezonowe danie, które zachwyci smakiem każdego miłośnika warzyw. Dynia makaronowa, po upieczeniu, rozwija smak podobny do spaghetti, przenosząc to doświadczenie kulinarnego na zupełnie nowy poziom. Dodane do tego aromatyczne przyprawy, intensywne sery i chrupiące, zrumienione zapieczenie na wierzchu sprawiają, że każdy kęs stanowi prawdziwe doznania smakowe.

Składniki:

  • 1 dynia makaronowa
  • Farsz:
  • 1 jajko
  • mały kubeczek śmietany 12%
  • 15 dag sera żółtego
  • opcjonalnie kilka drobno posiekanych oliwek
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne, bazylia, oregano
  • oliwa do nasmarowania blachy

Zapiekana dynia makaronowa – jak zrobić?

  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Dynię umyć i przekroić wzdłuż na pół. Blachę posmarować cienko oliwą lub olejem, ułożyć na niej połówki dyni przekrojoną częścią do dołu. Piec około 30 minut.
  2. Zetrzeć ser. W misce wymieszać jajko, śmietanę, przyprawy, połowę żółtego sera i oliwki.
  3. Dynię przestudzić, a następnie delikatnie wyskrobać miąższ widelcem, tak, żeby rozdzielił się na „makaronowe” nitki. Uważać, żeby nie uszkodzić skórki. Wyskrobany miąższ dodać do masy śmietanowo-jajecznej i wymieszać.
  4. Wymieszany farsz przełożyć do dyniowych połówek, posypać resztą sera. Obie połówki przykryć kawałkami folii aluminiowej i zapiekać przez 15-20 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia zdjąć folię, żeby ser z wierzchu się przyrumienił.
  5. Smacznego!

Zapiekana dynia makaronowa – dodatkowe informacje

Dynię przed podaniem można posypać suszonymi pomidorami w proszku. Można je w prosty sposób zrobić w domu – mięsiste, niewielkie pomidory należy przekroić na połówki i suszyć w piekarniku lub suszarce do grzybów. Potem należy je zmielić lub zetrzeć na drobnej tarce bezpośrednio na potrawę. Dzięki nim dynia zyskuje ciekawego, słodkawego smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i pieczarkami
Następny przepis: Zapiekana chałka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode