Zaparzany krem białkowy wersja II

Zaparzany krem białkowy wersja II

Ten wspaniały przepis na zaparzany krem białkowy jest doskonałym dodatkiem do domowej roboty tortów. Wyróżniając się gładkością konsystencji i delikatnym smakiem, krem z białek do tortu jest klasykiem cukiernictwa, który nigdy nie wychodzi z mody. Ta wersja II sprawdzi się zarówno w przypadku tradycyjnych deserów, jak i tych nowoczesnych, wymagających odrobiny kulinarnego eksperymentu. Bez względu na to, czy zapragniecie przygotować pyszny tort na specjalną okazję, czy po prostu zechcecie poddać się słodkiemu caprice, ten krem na pewno spełni wasze oczekiwania. Idealny dla miłośników lekkich i puszystych deserów. Zróbmy to razem!

Składniki:

  • 1 szklanka białek jajek
  • 2 szklanki drobnego cukru łatwo rozpuszczalnego do kremów i ciast
  • 75 ml wody
  • łyżeczka cream of tartar
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • opcjonalnie pasta waniliowa dla aromatu

Zaparzany krem białkowy wersja ii – jak zrobić?

  1. Do rondla wsypuję cukier, zalewam wodą, gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie wpuszczam kroplę syropu do wody, który powinien zbić się w wodzie w kulkę. Syrop powinien mieć temperaturę 120°C. Jest to znak, że syrop jest gotowy do użycia.

    W międzyczasie, gdy syrop zaczyna się gotować, białka umieszczam w dzieży robota i końcówką rózga na wolnych obrotach zaczynam ubijać białka. Następnie wsypujemy cream of tartar, zwiększamy obroty i miksujemy do uzyskania sztywnej piany (nie spuszczamy z oczu gotującego się syropu). Gotowy gorący syrop wlewamy cienką strużką do miksujących się białek. Po dodaniu całego syropu krem miksujemy tylko 10-15 sekund, gdyż jest teoria, że długie ubijanie niszczy strukturę siateczki, którą tworzą nitki syropu. Gotowy krem jest gładki, lśniący i trzyma formę.

    Ciepły krem idealnie nadaje się do tynkowania tortów oraz robienia różnych dekoracji. Jest śnieżno biały i idealnie łączy się z barwnikami zarówno tymi w proszku jak i w żelu.

Porady – dodatkowe informacje

Trudno dostępne są większe podstawki pod formowanie kwiatów. Dlatego prostym domowym sposobem, robię swoje, różnej wielkości. Do przykrywki od słoika przyklejam klejem do łączenia tworzyw sztucznych z metalem wyparzony gwóźdź. Oczywiście należy odczekać, aż klej zastygnie. Wielkość przykrywki w zależy od tego jak duże kwiatki chcecie wykonać.

I wersja kremu białkowego: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zaparzany-krem-bialkowy-bez-termometra Tak jak pisałam w opisie, wypróbujcie, która bardziej wam odpowiada.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekana chałka
Następny przepis: Zalewajka z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode