Zalewajka z grzybami

Zalewajka z grzybami

Zalewajka z grzybami to tradycyjna polska zupa, która wprowadzi na twój stół nutę naszej polskiej kulinarii. Wykorzystując świeże grzyby, takie jak pieczarki czy kurki, lub suszone grzyby na okresy, kiedy świeże nie są dostępne, zalewajka grzybowa jest zawsze niezawodnym daniem. Jest to przepis, który możemy dopasować do naszych gustów i dostępnych składników, a jego zapach wyniesie z twojej kuchni tradycyjne nuty, które przypominają o bogactwie polskich lasów. Zdecydowanie warto nauczyć się, jak ugotować zalewajkę, gdyż smak grzybów jest tutaj wyjątkowo wyróżniony.

Składniki:

  • 500-700 ml żuru
  • 6 średnich ziemniaków
  • 30 dkg świeżych grzybów leśnych (kurki, prawdziwki, maślaki, podgrzybki)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 9 szkl. wody
  • 3 łyżki śmietany (18% gęstej i kwaśnej)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz (czarny i ziołowy) do smaku

Zalewajka z grzybami – jak zrobić?

  1. Grzyby oczyścić z piasku, umyć pod bieżącą wodą, pokroić na niewielkie kawałki.
  2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą (9 szkl.), dodać pokrojone grzyby, cebulę (obraną i przekrojoną na pół) liście laurowe, ziele angielskie i posolić 2 łyżeczkami soli.
  3. Zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Usunąć z zupy ugotowaną cebulę.
  5. Dodać do garnka dokładnie wymieszany żur, na początek dolać 500 ml żuru, jak zupa będzie mało kwaśna dolać pozostały.
  6. Dodać śmietanę, majeranek, czosnek (przekrojony na pół), zagotować zupę, zdjąć z ognia, pozostawić pod przykryciem kilka minut.
  7. Doprawić zupę solą i pieprzem.
  8. Przed podaniem do każdego talerza zupy dodać łyżkę skwarków przygotowanych z wędzonego boczku.

Zalewajka z grzybami – dodatkowe informacje

Zupę zalewajka z grzybami podaje się z chlebem wiejskim lub razowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zaparzany krem białkowy wersja II
Następny przepis: Zalewajka wegetariańska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode