Yum Yums – zakręcone pączki angielskie
Odkryj przepis na yum yums – zakręcone pączki angielskie, które oczarują Cię swoim smakiem. To idealna propozycja dla osób ceniących słodkie przekąski i oryginalne, egzotyczne smaki. Yum yums to smakołyki, które swoją popularność zawdzięczają mieszance delikatnego ciasta drożdżowego i słodkiego, karmelowego lukru. Zapewne niejednokrotnie spotkaliście się z różnymi przepisami na pączki angielskie, jednak ten przepis to klasyka, której nie można pominąć. Zamień zwykłe, pospolite pączki na yum yums, a ich niebanalny smak i forma na długo zostaną w Twojej pamięci. Poczuj smak prawdziwej Anglii i daj się porwać kulinarnemu szaleństwu!
admin
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 14g drożdży instant (2 opakowania)
- ½ łyżeczki soli
- 30g cukru
- 100g masła
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłej wody
- DODATKOWO:
- 3 łyżki mleka
- Aromat cytrynowy
- 18 łyżek cukru pudru
- Olej lub inny tłuszcz do głębokiego smażenia
Yum yums – zakręcone pączki angielskie – jak zrobić?
- Kilka godzin wcześniej masło wkładamy do zamrażarki, aby się zmroziło. Do miski wsypujemy drożdże, sól, cukier i mąkę, mieszamy. Zmrożone masło kroimy w cieniutkie plasterki i delikatnie mieszamy z mąką (nie zagniatamy ciasta!). Masło powinno pozostać w całości, a jedynie powinno być delikatnie oprószone mąką.
- Jajko roztrzepujemy i mieszamy z ciepłą wodą. Wlewamy do miski i delikatnie łączymy z mąką i masłem. Ciasta nie wyrabiamy, a jedynie tworzymy z niego kulę, masło powinno pozostać w plasterkach. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, aby „ruszyło”.
- Po tym czasie ciasto delikatnie rozwałkowujemy na prostokąt podsypując blat mąką. Robimy to dość starannie, aby zachować jak najwięcej listków masła w całości. Prostokąt powinien mieć mniej więcej 3 razy dłuższy bok jeden od drugiego.
- Krótsze boki prostokąta składamy do środka – utworzy nam się taka jakby otwarta książka.
- Następnie ciasto składamy na pół – tak jakby „zamykamy” książkę. Ciasto ponownie rozwałkowujemy na prostokąt i ponownie składamy w „książkę”. Postępujemy tak 4-6 razy – wówczas ciasto będzie gotowe.
- Gotowe złożone ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki, aby odpoczęło.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 7-10mm. Z ciasta wycinamy paski o szerokości 3-4cm. Paski rozcinamy prawie do końca – otrzymujemy wówczas z jednego paska dwa. Paski splatamy ze sobą i łączymy na końcu – mamy gotowego pączka. Pączki odkładamy na około 1 godzinę do podrośnięcia, przykrywamy je ściereczką (powiiny podwoić swoją objętość).
- W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia oraz przygotowujemy lukier. Do miski wlewamy mleko, dodajemy odrobinę aromatu cytrynowego. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy. Powinniśmy otrzymać lukier gęstości śmietany.
- Pączki wkładamy partiami na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z każdej strony. Olej nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni. Pączki studzimy na kratce i lukrujemy. Smacznego 🙂
Yum Yums – dodatkowe informacje
1) Do smażenia pączków polecam użyć planty. 2) Przepis na podstawie bloga Moje Wypieki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z brzoskwiniami i galaretką
Następny przepis: Wywar drobiowo - warzywny