Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką to klasyczne połączenie, które zachwyci miłośników słodkości. To prawdziwa uczta dla podniebienia, gdzie delikatne ciasto doskonale komponuje się ze świeżością zatopionych w nim brzoskwiń. Elegancki wygląd w połączeniu z intensywnym smakiem owoców i lekką, żelującą konsystencją galaretki sprawiają, że ciasto to jest idealnym rozwiązaniem na wszelkiego rodzaju spotkania, zarówno rodzinnego obiadu, jak i eleganckiej kolacji. Jej uniwersalny i atrakcyjny smak zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Szukając inspiracji na słodki deser, ciasto brzoskwiniowe z galaretką powinno znaleźć się na liście każdego cukiernika.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 2 śmietan – fiksy
  • galaretka truskawkowa
  • oraz:
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki truskawkowe

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką – jak zrobić?

  1. 1.
    Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy lekko sztywną pianę, ciągle ubijając dodajemy żółtka, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blachy wyścielonej folią aluminiową o wymiarach 40×26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Ciasto studzimy, ściągamy folię.
  2. 2.
    1 galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan- fiksami. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na biszkopcie i schładzamy około 10 minut w lodówce.
  3. 3.
    Brzoskwinie osączamy z zalewy, każdą z brzoskwiń kroimy na mniejsze części i wykładamy na masę. 2 galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklance wody, odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy na brzoskwinie. Chłodzimy w lodówce.

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką – jak zrobić?

  • 1.
    Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy lekko sztywną pianę, ciągle ubijając dodajemy żółtka, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blachy wyścielonej folią aluminiową o wymiarach 40×26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Ciasto studzimy, ściągamy folię.
  • 2.
    1 galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan- fiksami. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na biszkopcie i schładzamy około 10 minut w lodówce.
  • 3.
    Brzoskwinie osączamy z zalewy, każdą z brzoskwiń kroimy na mniejsze części i wykładamy na masę. 2 galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklance wody, odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy na brzoskwinie. Chłodzimy w lodówce.

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką – jak zrobić?

  1. 1.
    Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy lekko sztywną pianę, ciągle ubijając dodajemy żółtka, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blachy wyścielonej folią aluminiową o wymiarach 40×26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Ciasto studzimy, ściągamy folię.
  2. 2.
    1 galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan- fiksami. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na biszkopcie i schładzamy około 10 minut w lodówce.
  3. 3.
    Brzoskwinie osączamy z zalewy, każdą z brzoskwiń kroimy na mniejsze części i wykładamy na masę. 2 galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklance wody, odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy na brzoskwinie. Chłodzimy w lodówce.

Słowa kluczowe: ciasto brzoskwiniowe z galaretką

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką – dodatkowe informacje

Do ciasta warto dać wiejskie jajka aby uzyskać żółty kolor biszkopta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka z mięsem i zupą cebulową
Następny przepis: Z cykorii dla cukrzyków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode