Wytrawne tartaletki z boczkiem
Wytrawne tartaletki z boczkiem to doskonały przepis na przekąskę na każdą okazję. Są smaczne, pyszne i niesamowicie łatwe do zrobienia. Idealne do podania jako przekąska na przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy rodzinnych obiadach. Wytrawne tartaletki, pikantny boczek, delikatne ciasto – wszystko to razem tworzy niezwykłą kompozycję smaków, której nikt nie jest w stanie oprzeć się. Przygotuj się na mnóstwo komplementów od gości – tartaletki z boczkiem zawsze robią furorę. Ten przepis na tartaletki wytrawne z pewnością stanie się jednym z twoich ulubionych.
admin
Składniki:
- Na 8 tartaletek o średnicy 9,5cm:
- składniki podstawowe:
- 20 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
- 1/2 szklanki ryżu basmati
- 1 mała cukinia
- składnik podstawowy dodatkowy:
- 2 średnie ziemniaki
- składniki robocze:
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- tłuszcz do wysmarowania foremek
- dekoracja:
- liście sałaty
- gałązki zielonej pietruszki
Wytrawne tartaletki z boczkiem – jak zrobić?
- Z plasterków boczku wycinamy 32 wąskie paski o długości równej średnicy foremek do tartaletek. Resztę boczku kroimy w paseczki.
- Ryż wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy 6 minut i odsączamy.
- Cukinię ścieramy wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Odciskamy z nadmiaru soku.
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Nadmiar soku odlewamy.
- Mieszamy ziemniaki z ryżem, boczkiem i cukinią, dodajemy natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i roztrzepane jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
- Farszem napełniamy natłuszczone foremki do tartaletek. Na wierzchu układamy kratkę z pasków boczku. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wytrawne tartaletki z boczkiem – dodatkowe informacje
Jeśli używamy foremek silikonowych, nie trzeba ich natłuszczać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wytrawny torcik mięsno-grzybowy z marchewkowym musem
Następny przepis: Wytrawne racuchy drożdżowe ze świeżymi ziołami i żółtym serem