Wuzetka

Wuzetka

Wuzetka to prawdziwy klasyk wśród polskich wypieków, który z pewnością kojarzy się ze słodkimi chwilami z dzieciństwa. Charakterystyczny, czekoladowo-śmietanowy smak tego ciasta, potrafi rozpalić wyobraźnię i smakowity apetyt każdego łasucha. Jeśli chodzi o wuzetkę, nie ma miejsca na półśrodki, – kojąca gładkość bitą śmietaną, bogactwo ciemnej czekolady i delikatny biszkopt szczelnie zaspokoi naszą tęsknotę za prawdziwymi smakami. Dzięki temu przepisowi zrobisz własnoręcznie prawdziwą, domową wuzetkę, której smak i zapach przeniesie Cię z powrotem do kuchni babci. Już teraz zapraszamy do odkrycia tajników tego wyjątkowego przepisu.

Składniki:

  • Ciasto WZ – przepis
  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 35 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • Krem do wuzetki:
  • 1 l śmietanki kremówki 30 %
  • 5 łyżek gorącej wody
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Polewa czekoladowa:
  • tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej (100 g)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • ewentualnie łyżka cukru
  • 1/2 szklanki mocnej kawy do nasączania biszkoptów

Wuzetka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Wuzetka – przepis:

    Na początek należy zacząć od składników na biszkopt czekoladowy. Sześć białek oddzielamy od sześciu żółtek. Następnie białka należy ubić na sztywną pianę i pod koniec trzeba dosypać sześć łyżek cukru. W trakcie ubijania trzeba dodać po jednym żółtku. Kolejnym krokiem jest wymieszanie ciemnego kakao, mąki pszennej z proszkiem do pieczenia. Następnie należy je przesiać i połączyć z ubitymi jajkami. Wszystkie składniki należy delikatnie połączyć za pomocą drewnianej lub silikonowej łyżki. Formę do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać WZ ciasto. Następnie należy piec w nagrzanym piekarniku do 180° Celsjusza przez 25 minut. Po upieczeniu ciasto WZ należy zostawić do ostudzenia. Potem biszkopt trzeba przekroić na pół i nasączyć mocną kawą.

  2. 2.

    Masa do wuzetki:

    Około 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku należy rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Całość mieszać do momentu, aż nie będą widoczne żadne grudki. Następnie pozostawić do wystygnięcia. Litr schłodzonej śmietanki 30% należy ubić na sztywno. W trakcie ubijania należy dodać rozpuszczoną żelatynę. Należy to robić powoli. Najlepiej dolewać żelatynę cienkim strumieniem albo po łyżeczce. Po dokładnym wymieszaniu krem trzeba wyłożyć na spodnią część biszkoptu. Krem trzeba dokładnie rozsmarować. Następnie należy go przykryć drugim biszkoptem i z wierzchu nasączyć kawą.

  3. 3.

    Polewa – WZ ciasto:

    Rozkruszoną czekoladę, masło, śmietankę i cukier należy rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym czasie należy dokładnie mieszać. Lekko przestudzoną polewę należy wyłożyć na biszkopt. WZ ciasto trzeba wstawić do lodówki do stężenia. Przynajmniej na osiem godzin lub na całą noc. Ciasto WZ jest gotowe!

Porady – dodatkowe informacje

WZ ciasto można ozdobić ubitą śmietaną. Wtedy wystarczy przygotować odrobinę więcej masy śmietanowej. Około szklanka śmietanki kremówki powinna być ubita z 3 łyżeczkami cukru pudru wraz z rozpuszczoną łyżeczką żelatyny w 5 łyżkach wody. Następnie należy przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać ozdobne gwiazdki. Na wierzchu ciasto WZ można udekorować kandyzowaną wiśnią lub wiśnią w syropie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto ukrainka
Następny przepis: Ciasto węgierskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode