Ciasto węgierskie

Ciasto węgierskie

Miłośnicy niebanalnych deserów, z pewnością pokochają ciasto węgierskie. To niezwykle smaczne połączenie chrupiącego spodu, delikatnej pianki i kruchych orzechów. Ciasto zasługuje na wyjątkowe miejsce na każdej rodzinnej uroczystości czy świątecznym stole. Tradycyjny węgierski przepis sprawia, że ciasto ma wyjątkowy, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Ponadto, jego wygląd zachęca do skosztowania chociaż jednego kawałka. Ciasto węgierskie to nie tylko wspaniała uczta dla podniebienia, ale również dla oczu. Kto raz spróbuje tego ciasta, na pewno będzie do niego wracać!

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 8 łyżek kwaśnej śmietany
  • 140 g zimnego masła lub margaryny
  • Krem czekoladowy:
  • 1,5 L mleka
  • 15 łyżek mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki rumu lub innego alkoholu (użyłam whisky)
  • Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

Ciasto węgierskie – jak zrobić?

  1. 1.
    Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło lub margarynę i całość siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, śmietanę, jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na podzielić na 6 równych części. (Ja najpierw zważyłam ciasto i podzieliłam wartość na 6 dzięki czemu uzyskałam dokładną wagę każdego kawałka)
  2. 2.
    Prostokątną blachę o wymiarach 33 x 22 cm lub zbliżonych wyłożyłam papierem do pieczenia. Każdą część ciasta po kolei wałkowałam na cienki placek podsypując mąką. Formę z ciastem pieczemy ok. 13 – 15 minut (lub krócej) w temperaturze 180ºC, do lekko złotego koloru. W ten sam sposób pieczemy pozostałe 5 placków.
  3. 3.
    1 L mleka wlewamy do większego garnuszka. Do mleka dodajemy cukier, czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Do osobnego naczynia wlewamy pozostałe mleko, dodajemy z kakao, rum i mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy lub miksujemy za pomocą blendera. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę z kakao, energicznie mieszamy i zagotowujemy jak budyń. Kiedy krem zgęstnieje, garnek zdejmujemy z palnika.
  4. 4.
    Blachę w której piekliśmy blaty wykładamy papierem lub folią i umieszczamy tam pierwszy z placków. Na niego wykładamy część gorącego czekoladowego kremu, przykrywamy drugim plackiem itd. Ostatniego placka nie przykrywamy kremem! Jak ciasto ostygnie, odkładamy je w chłodne miejsce na 12 h lub całą noc, najlepiej obciążone, np. drewnianą deską.
  5. 5.
    Następnego dnia masło wkładamy do małego garnuszka i topimy ja na niewielkim ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i lekko podgrzewając rozpuścić ją w maśle. Polewę ściągnąć z palnika i równo polewamy nim ciasto

Ciasto węgierskie – dodatkowe informacje

Moim zdaniem ten przekładaniec najlepiej smakuje dopiero na 3 dzień, gdy wszystkie smaki połączą się ze sobą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort urodzinowy dla Męża w kształcie serca
Następny przepis: Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode