Tort urodzinowy dla Męża w kształcie serca

Tort urodzinowy dla Męża w kształcie serca

Tort urodzinowy dla męża w kształcie serca to niezwykle romantyczny i smaczny sposób na okazanie miłości bliskiej osoby. Ciasto jest nie tylko atrakcyjne wizualnie, ale przede wszystkim przepyszne – owoce, bita śmietana i czekolada tworzą oszałamiającą kombinację smaków, która z pewnością ułatwi wyrażenie najgłębszych uczuć. Pokaż swojemu mężowi, jak jest dla ciebie ważny, przygotowując na jego urodziny ten niezwykły deser. To przepis, który z pewnością go zaskoczy i stanie się wyjątkową niespodzianką podczas tegorocznej urodzinowej celebracji.

Składniki:

  • Biszkopt różowy:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej, przesianej
  • 1 szklanka cukru
  • 7 jajek
  • 2 płaskie łyżki kisielu wiśniowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • Masa czekoladowa:
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 30 dag cukru pudru
  • 2 kieliszki rumu
  • Masa jasna:
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • sok z 1/2 cytryny
  • Ponadto:
  • konfitura z wiśniami- 400g
  • dowolna dekoracja: groszki czekoladowe, owoce wiśni w syropie, pisaki spożywcze

Tort urodzinowy dla męża w kształcie serca – jak zrobić?

  1. Wykonanie biszkopta:
    Białka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy po 1 żółtku.
    Wsypujemy przesiane: mąkę, proszek do pieczenia, kisiel.
    Na końcu wlewamy olej.
    Pieczemy na dużej blaszce 25×34, ok. 35 min. w temp. 160 stopni C.
    Zostawiamy na chwilkę w piecu, a wcześniej sprawdzamy patyczkiem, czy upieczony.
    Studzimy, przekroić musimy na 2 placki.
  2. Masa czekoladowa:
    Całe jajka razem z cukrem ubijamy na parze. Dodajemy stopniowo drobniutko startą czekoladę.
    Na końcu wlewamy rum.
  3. Masa jasna:
    Żółtka utrzeć z cukrem na puch.
    Masło utrzeć osobno. Dodając delikatnie utarte żółtka.
    Na końcu wlać sok z cytryny.
  4. Składanie ciasta:
    biszkopt
    konfitura z wiśni
  5. masa ciemna
  6. biszkopt
    masa jasna
    dekoracja
  7. Całe ciasto schładzamy w lodówce.
  8. Możemy wycinać z całego, gotowego ciasta- dowolne kształty, np serce.
  9. Smacznego 🙂

XXXX – Dodatkowe informacje

Nie nasączam tego biszkopta, ponieważ jest puszysty. Ale, jeśli ktoś ma ochotę można polać ponczem.
Zamiast masy jasnej możemy użyć, np kokosowej, migdałowej, cytrynowej, owocowej.
A ciemną może zastąpić np masa kawowa.
Rum można wymienić na inny alkohol- według smaku i gustu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto ukrainka
Następny przepis: Ciasto węgierskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode