Ciasto ukrainka

Ciasto ukrainka

Zapraszamy do odkrycia słodkości wschodniej kuchni z ciastem Ukrainka. Ta receptura pochodzi z serca Ukrainy, jednak zyskała popularność na całym świecie dzięki swojej niepowtarzalnej kombinacji składników i prostocie przygotowania. Świeże orzechy, miodna posypka i kremowy smak to tylko niektóre z powodów, dla których to ciasto stanie się nutą kończącą idealny rodzinny obiad. Spróbuj sam i odkryj, dlaczego ciasto Ukrainka podbija serca smakoszy na całym świecie. Bez względu na to, czy szukasz tradycyjnego ciasta na specjalną okazję, czy chcesz poeksperymentować z nowymi smakami, ten przepis jest dla Ciebie.

Składniki:

  • – 3 jajka
  • – ¾ szkl. cukru
  • – 2 łyżki kakao
  • – 3 szkl. mąki
  • – 1 łyżka sody oczyszczonej
  • – 1 łyżka miodu
  • Krem:
  • – 1 l mleka
  • – 2 budynie śmietankowe
  • – 1 szkl. cukru
  • – 2 żółtka
  • – 250g margaryny
  • – kilka kropel aromatu migdałowego
  • – kilka kropel spirytusu

Luba ciasto ukrainka – jak zrobić?

  1. Jajka, cukier, kakao, miód i sodę dokładnie rozmieszać; po czym ugotować na parze. Gorącą masę zagnieść z mąką. Ciasto podzielić na 5 części, następnie rozwałkować na cienkie placki. Każde piec 5 min w temp. 180st. Z resztek ciasta upiec jeszcze jeden placek.
  2. Część mleka rozmieszać z budyniami i żółtkami. Resztę zagotować z cukrem. Po ostygnięciu utrzeć z margaryną. Dodać aromat migdałowy i alkohol.
  3. Placki przełożyć masą budyniową. Wierzch posmarować również kremem i posypać rozkruszonym ostatnim plackiem.

Ciasto ukrainka – dodatkowe informacje

Ciasto ukrainka, inaczej nazywane także luba ciasto czy placek ukrainka, najlepiej smakuje na drugi dzień.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem
Następny przepis: Wuzetka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode