Wuzetka warszawska
Zapraszamy do odkrycia smaku prawdziwej Wuzetki Warszawskiej, flagowej potrawy stolicy Polski. Ten pyszny deser to esencja warszawskiej tradycji cukierniczej. Wuzetka wyróżnia się swoją unikalną kompozycją smaków – delikatnym biszkoptem, kremem budyniowym, kwasną konfiturą z wiśni i czekoladową polewą. To połączenie daje efekt niepowtarzalny jak sama Warszawa. Chociaż przygotowanie tego ciasta wymaga czasu i precyzji, każdy kęs jest warty wysiłku. Po eksploracji smaku tej unikalnej desery, zrozumiesz, dlaczego Wuzetka Warszawska jest tak szczególna dla Polaków. Czy jesteś gotowy na słodką podróż do serca Warszawy?
admin
Składniki:
- BISZKOPT:
8 jajek
30 dag cukru
10 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia - KREM ŚMIETANOWY:
śmietana 30% (ja miałam 2 kubki po 330 ml)
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny - DODATKOWO:
marmolada morelowa (ewentualnie dżem) ok. 3/4 słoiczka
100 g czekolady deserowej
Wuzetka warszawska – jak zrobić?
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
- Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Wystudzić.
- Ze śmietany odlać pół szklanki, resztę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać żelatynę.
- Polewa: pół szklanki śmietany zagotować, dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Rozpuścić, mieszając. Wystudzić.
- Przełożenie: biszkopt – krem śmietanowy – biszkopt – cienka warstwa marmolady morelowej – polewa
Wuzetka warszawska – dodatkowe informacje
Marmolada nadaje wuzetce ciekawy kwaskowaty posmak i przełamuje ,,mdłą” śmietanę. Jak nie mam marmolady smaruję dżemem ale marmolada jest lepsza gdyż jest gęstsza.
P.S. Moja blacha ma wymiary 23×38 cm