Wuzetka tradycyjna
Ta tradycyjna wuzetka, wspaniały deser pochodzący z Warszawy, jest zdecydowanie jednym z naszych ulubionych polskich ciast. Złożona z chrupiących warstw ciasta ucieranego przekładanych kremem i przelane czekoladą, wuzetka z pewnością skradnie Twoje serce. Choć może wydawać się skomplikowana, jej przygotowanie jest prostsze, niż myślisz. Ten przepis pozwala na łatwe i szybkie przyrządzenie tego klasycznego ciasta. Służy do sprawdzenia, czy tradycyjna wuzetka moze stać się Twoim ulubionym deserem na specjalne okazje. Więc, jeżeli szukasz prostego przepisu na wuzetkę, ten z pewnością jest dla Ciebie.
admin
Składniki:
- ciasto czekoladowe:
- 6 dużych jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 budyń czekoladowy
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 litr kremówki 30% lub 36%
- 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1 śmietana fix
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- Konfitura wiśniowa z kawałkami wiśni lub frużelina wiśniowa
- woda smakowa do nasączenia lub poncz
- Gęsta polewa czekoladowa:
- pół kostki margaryny
- pół szklanki cukru
- 3-4 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżeczki mleka
- złote perełki do dekoracji
- rękaw cukierniczy lub szpryca
Wuzetka tradycyjna – jak zrobić?
-
Sposób przygotowania polewy:
Rozpuść dokładnie margarynę z cukrem. Następnie dodaj kakao i mieszaj przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji na wolnym ogniu. Następnie dodaj mleko i energicznie mieszaj. Chwilkę jeszcze pogotuj. Jeśli polewa jest rzadka dodaj jeszcze kakao.
Wuzetka tradycyjna – dodatkowe informacje
Wuzetkę kroimy dopiero po kilkugodzinnym schłodzeniu nożem zanurzonym w ciepłej wodzie. Jak zrobić dobrą polewę krok po kroku znajdziesz tutaj: wuzetka prosty przepis
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: WYJĄTKOWO KRUCHE CIASTECZKA z GOTOWANYMI ŻÓŁTKAMI
Następny przepis: Wuzetka warszawska