Wuzetka
Składniki:
- Ciasto
- 6 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem śmietanowy
- 1 litr śmietany 30%
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny na 3/4 szklanki wody
- płatki czekoladowe
Wuzetka – jak zrobić?
-
1.
Ciasto
• Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.
• Wrzucać po jednym żółtku cały czas ubijając.
• Na koniec wsypać przesiane mąki, kakao, sodę i proszek. Przemieszać delikatnie z olejem.
• Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekę w prostokątnej odpinanej tortownicy.
• Piec w 170 st.C przez 30 minut.
• Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Umieścić jeden blat w tortownicy lub blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Krem śmietanowy
• Żelatynę zalać zimną wodą w takiej ilości, aby przykryła proszek i wymieszać.
• Zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na gęstą masę.
• Do żelatyny wlać wrzącą wodę, dopełniając szklankę do 3/4 wysokości i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła.
• Do śmietany wlać żelatynę i bardzo szybko wymieszać.
• Połowę żelatyny wylać na przygotowany blat ciasta, przykryć drugim blatem i na wierzch wylać resztę śmietany. Należy to robić dość szybko, aby śmietana od razu nie stężała.
• Wstawić tortownicę do lodówki. Przed podaniem posypać płatkami czekoladowymi.
Wuzetka – dodatkowe informacje
Wuzetkę można posypać kakao lub startą czekoladą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wuzetka
Następny przepis: wstążki z cukinii z suszonymi pomidorami