Wspaniały sernik amerykański bez mąki

Wspaniały sernik amerykański bez mąki

Kolejny przepis dla wszystkich miłośników deserów. Tym razem przedstawiamy Ci niepowtarzalny przepis na wspaniały sernik amerykański bez mąki. Ten aksamitny, kremowy deser zachwyci Ciebie i Twoich gości swoim intensywnym smakiem i delikatną konsystencją. Sernik amerykański bez mąki to idealna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej lub po prostu dla tych, którzy chcą spróbować czegoś innego. Jego przygotowanie jest proste, a efekt końcowy na pewno przekroczy Twoje oczekiwania. Zaskocz przyjaciół i rodzinę tym wyjątkowym daniem, które nie tylko jest zdrowe, ale i wyjątkowo smaczne.

Składniki:

  • spód:
  • 300 g rozgniecionych na miazgę ciasteczek maślanych
  • 120 g roztopionego masła
  • sernik:
  • 1,2 kg sera sernikowego naturalnego (tę ilość można rozdzielić pomiędzy taki ser a ser kremowy kanapkowy o nieco bardziej klejącej konsystencji w proporcji 1:1, można też robić mieszanki z dobrze zmielonym twarogiem, najważniejsze by ser był naturalny i kremowy)
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka esencji waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 6 jajek
  • 400 g gęstej kwaśnej śmietany (minimum 22%)
  • Polewa:
  • 50 g białej czekolady
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 50 g masła

Wspaniały sernik amerykański bez mąki – jak zrobić?

  1. Ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem, wylepiamy dno blaszki, (25 cm średnicy). Spód z ciasteczek wkładamy do lodówki na 30 minut. Ser mieszamy łyżką w misce, można troszkę pomagać sobie mikserem, na najniższych obrotach. Dosypujemy przesiany cukier puder, następnie dodajemy śmietanę. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wbijamy po jednym jajku, po każdym dokładnie mieszamy. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 180-200 minut. Studzimy nie otwierając piekarnika kilka godzin (sernik na pewno nie opadnie).
  2. Składniki polewy łączymy w rondelku, podgrzewamy, aż powstanie jednolita polewa. Wystudzony sernik polewamy polewą orzechową i posypujemy orzechami.

Smacznego!

Wspaniały sernik amerykański bez mąki – dodatkowe informacje

Studzimy w zamkniętym piekarniku około 3 godzin.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wuzetka
Następny przepis: Ciasto Wspaniałe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode