Ciasto Wspaniałe

Ciasto Wspaniałe

Ciasto Wspaniałe to absolutna rozkosz dla wszystkich miłośników słodkości. Zaskoczy Cię swoim aksamitnym smakiem i kuszącym aromatem. Nie bez powodu nazwaliśmy je „wspaniałe”, ponieważ każdy kęs zapewnia unikalną przyjemność dla Twoich kubków smakowych. Posiadając bogaty zestaw składników, nie tylko spełni wszystkie Twoje oczekiwania, ale jest również niesamowicie proste w przygotowaniu. Wspaniałe ciasto to kwintesencja idealnego wypieku – delikatne, miękkie wnętrze kontrastuje z lekko chrupiącą skórką. To idealny dodatek na każdą okazję – rodzinny obiad, uroczysty tort urodzinowy czy codzienne podwieczorki.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
  • 3 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny:
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt orzechowy:
  • 5 jaj
  • 15 dag cukru
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 2 budynie bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • serek mascarpone
  • Galaretka żółta:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 jabłka pokrojone w kostkę
  • Galaretka czerwona:
  • 2 galaretki malinowe
  • puszka ananasow pokrojonych w kostkę
  • Polewa czekoladowa
  • wg własnego przepisu

Ciasto wspaniałe – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopty: Białka ubić, dodać cukier, żółtka i resztę składników. Piec przez 15-25 minut w 180 stC.
  2. 2.
    Krem: Ugotować budyń, wystudzić i utrzeć z 1 kostką masła oraz serkiem mascarpone.
  3. 3.
    Galaretka żółta: Zagotować 1/2l wody, wrzucić jabłka i chwilkę pogotować. Dodać galaretkę i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
  4. 4.
    Galaretka żółta: Zagotować 1/2l wody, dodać galaretki, wymieszać i gdy będzie chłodniejsza dodać ananasy.
  5. 5.
    Przełożenie placka: biszkopt jasny – Krem – Galaretka – biszkopt orzechowy – krem – galaretka – biszkopt ciemny – polewa

Wspaniałe Ciasto – Dodatkowe informacje

Do kremu można zetrzeć kilka kostek czekolady.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wspaniały sernik amerykański bez mąki
Następny przepis: wspaniałe rogaliki na maślance

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode