Wołowy rendang z żółtym ryżem

Wołowy rendang z żółtym ryżem

Kulinarnym kierunkiem naszej dzisiejszej podróży jest egzotyczna Indonezja, a konkretnie – mało znany na naszych stołach, ale niezwykle popularny na Wschodzie smakowity wołowy rendang. Głównym bohaterem tej potrawy jest wolno duszona wołowina, której smak potęgują ostre i pełne aromatu przyprawy. Kardamon, czerwony pieprz, czosnek i świeży imbir to tylko niektóre z nich. Ważnym dodatkiem jest też mleczko kokosowe dodające potrawie kremowej konsystencji. Wszystko to podajemy z żółtym ryżem, który idealnie komponuje się z ostro-słodkim smakiem rendang. Zaskocz swoich bliskich i zaserwuj im ten egzotyczny przysmak prosto z Indonezji.

Składniki:

  • 2-3 porcje:
  • 300g wołowiny
  • 1 czerwona cebula
  • 400ml mleka kokosowego
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 4 goździki
  • 2 strąki kardamonu
  • 2 kory cynamonu
  • 50 ml oleju, najlepiej arachidowego
  • 2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 trawa cytrynowa
  • 2 liście laurowe
  • 2 liście curry (opcjonalnie)
  • Składniki na pastę:
  • 7 cm korzenia imbiru
  • 1 mała biała cebula
  • 1-2 łyżki pasty Sambal Oelek
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 2 liście limonki kaffir
  • Dodatkowo:
  • Ryż jaśminowy
  • 1 łyżeczka kurkumy

Wołowy rendang z żółtym ryżem – jak zrobić?

  1. Wołowinę kroimy w kostkę, trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, cebulę czerwoną kroimy w piórka. Wszystkie składniki na pastę wkładamy do miksera i blendujemy na gładką masę.
  2. Do garnka z grubym dnem wlewamy olej i porządnie go rozgrzewamy. Wrzucamy czerwoną cebulę, podsmażamy minutę i dodajemy przygotowaną pastę. Mieszamy i podsmażamy jeszcze minutę. Wrzucamy wołowinę, dodajemy wszystko poza mlekiem kokosowym. Dokładnie mieszamy, przesmażamy 30 sekund i wlewamy mleko.
  3. Całość dusimy 2-4 godziny, aż mleko odparuje, co jakiś czas mieszając. Pod koniec, gdy duszenie zamieni się w smażenie, często mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Podajemy lekko przestudzone z ryżem jaśminowym – żeby uzyskać żółty kolor, do gotowania ryżu dodajemy łyżeczkę kurkumy. Smacznego! 🙂

Wołowy rendang z żółtymryżem – dodatkowe informacje

Co tak kocham w kuchni azjatyckiej? Dowolność! Lubisz imbir? Dodaj go więcej! Nie lubisz ostrego? Dodaj mniej pasty sambal oelek! Nie masz liści curry? Nie przejmuj się, danie i tak jest baardzo aromatyczne! Dodatkowo te zapachy… mmm… polecam!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wspaniałe ciasteczka biszkoptowe z makiem i marmoladą
Następny przepis: Wołowy gulasz prowansalski z bakłażanem, cukinią, papryką i oliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode