Wołowy rendang z żółtym ryżem
Kulinarnym kierunkiem naszej dzisiejszej podróży jest egzotyczna Indonezja, a konkretnie – mało znany na naszych stołach, ale niezwykle popularny na Wschodzie smakowity wołowy rendang. Głównym bohaterem tej potrawy jest wolno duszona wołowina, której smak potęgują ostre i pełne aromatu przyprawy. Kardamon, czerwony pieprz, czosnek i świeży imbir to tylko niektóre z nich. Ważnym dodatkiem jest też mleczko kokosowe dodające potrawie kremowej konsystencji. Wszystko to podajemy z żółtym ryżem, który idealnie komponuje się z ostro-słodkim smakiem rendang. Zaskocz swoich bliskich i zaserwuj im ten egzotyczny przysmak prosto z Indonezji.
admin
Składniki:
- 2-3 porcje:
- 300g wołowiny
- 1 czerwona cebula
- 400ml mleka kokosowego
- 2 gwiazdki anyżu
- 4 goździki
- 2 strąki kardamonu
- 2 kory cynamonu
- 50 ml oleju, najlepiej arachidowego
- 2 łyżeczki kolendry mielonej
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 trawa cytrynowa
- 2 liście laurowe
- 2 liście curry (opcjonalnie)
- Składniki na pastę:
- 7 cm korzenia imbiru
- 1 mała biała cebula
- 1-2 łyżki pasty Sambal Oelek
- 5 dużych ząbków czosnku
- 2 liście limonki kaffir
- Dodatkowo:
- Ryż jaśminowy
- 1 łyżeczka kurkumy
Wołowy rendang z żółtym ryżem – jak zrobić?
- Wołowinę kroimy w kostkę, trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, cebulę czerwoną kroimy w piórka. Wszystkie składniki na pastę wkładamy do miksera i blendujemy na gładką masę.
- Do garnka z grubym dnem wlewamy olej i porządnie go rozgrzewamy. Wrzucamy czerwoną cebulę, podsmażamy minutę i dodajemy przygotowaną pastę. Mieszamy i podsmażamy jeszcze minutę. Wrzucamy wołowinę, dodajemy wszystko poza mlekiem kokosowym. Dokładnie mieszamy, przesmażamy 30 sekund i wlewamy mleko.
- Całość dusimy 2-4 godziny, aż mleko odparuje, co jakiś czas mieszając. Pod koniec, gdy duszenie zamieni się w smażenie, często mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Podajemy lekko przestudzone z ryżem jaśminowym – żeby uzyskać żółty kolor, do gotowania ryżu dodajemy łyżeczkę kurkumy. Smacznego! 🙂
Wołowy rendang z żółtymryżem – dodatkowe informacje
Co tak kocham w kuchni azjatyckiej? Dowolność! Lubisz imbir? Dodaj go więcej! Nie lubisz ostrego? Dodaj mniej pasty sambal oelek! Nie masz liści curry? Nie przejmuj się, danie i tak jest baardzo aromatyczne! Dodatkowo te zapachy… mmm… polecam!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wspaniałe ciasteczka biszkoptowe z makiem i marmoladą
Następny przepis: Wołowy gulasz prowansalski z bakłażanem, cukinią, papryką i oliwkami