Wołowy gulasz prowansalski z bakłażanem, cukinią, papryką i oliwkami

Wołowy gulasz prowansalski z bakłażanem, cukinią, papryką i oliwkami

Gulasz to kultowe danie, które zawsze przypomina o domowym cieple i niespiesznym rodzinnym obiedzie. Wołowy gulasz prowansalski z bakłażanem, cukinią, papryką i oliwkami, to zaskakująca i pełna smaku interpretacja tego klasycznego dania. W tym przepisie pociętą wołowinę zanurzamy w sosie z aromatycznymi warzywami i aromatami południa Francji. Połączenie mięsa z soczystym bakłażanem, delikatną cukinią, słodko-pikantną papryką i słonymi oliwkami to esencja smaku i aromatu. Każdy kęs gulaszu to prawdziwe doświadczenie kulinarne, które zabierze Cię w podróż do słonecznej Prowansji. Przygotuj się na niezapomniane doznania smakowe.

Składniki:

  • 700 g mięsa wołowego gulaszowego
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • ostra mielona papryka
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 2 kostki mięsne
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Wołowy gulasz prowansalski z bakłażanem, cukinią, papryką i oliwkami – jak zrobić?

  1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i solidnie oprószyć solą, pieprzem, obiema paprykami oraz ziołami prowansalskimi. Podsmażyć na rumiano na patelni. Przełożyć do garnka, zalać wodą (ma przykryć mięso), dodać ziele angielskie, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kostki mięsne i koncentrat pomidorowy. Po zagotowaniu zredukować ogień i dusić mięso pod przykryciem około 80 minut.
  2. Warzywa umyć. Paprykę oczyścić z nasion. Wszystkie składniki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do sosu razem z oliwkami krótko przed końcem gotowania (około 15 minut).
  3. Gulasz zaprawić mąką – odebrać do szklanki około 120 ml sosu, dokładnie rozetrzeć w nim mąkę i wlać cienkim strumieniem do gulaszu stale mieszając. Chwilę pogotować.
    Gulasz posypać zieleniną. Podawać z pieczywem.

Wołowy gulasz prowansalski z bakłażanem, cukinią, papryką i oliwkami – dodatkowe informacje

Jeśli chcemy pozbyć się charakterystycznej dla bakłażana goryczki, usuwamy z niego gniazda nasienne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wołowy rendang z żółtym ryżem
Następny przepis: Wołowina z warzywami i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode