Wołowina z warzywami i pieczarkami
Czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak połączyć rześkość warzyw, soczystość mięsa i subtelny smak pieczarek w jednym daniu? Kuszący przepis na duszoną wołowinę z pieczarkami i warzywami to sposób na aromatyczny posiłek, w którym każdy składnik stanowi istotny element smaku. Wołowina duszona z pieczarkami to danie, które rozpływa się w ustach, pełne delikatnych smaków, które dosłownie się ze sobą łączą. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt finalny jest warty każdego poświęconego mu momentu.
admin
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego,
- musztarda (z dodatkiem miodu oraz sarepska lub rosyjska),
- 2 małe cebule,
- 1 czerwona papryka,
- 20 dag pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- masło,
- sól, pieprz,
- rękaw foliowy do pieczenia w piekarniku.
Wołowina z warzywami i pieczarkami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Wołowinę kroimy na mniejsze kawałki nacieramy solą i pieprzem, układamy w misce dodajemy kilka łyżek musztard, tak aby oblepiły każdy kawałek. Zostawiamy w lodówce minimum na godzinę (najlepiej na cała noc).
- Cebulę kroimy w piórka, paprykę na prostokąty ok. 2-3 cm x 1-1,5 cm, pieczarki na grubsze plastry, czosnek w cienkie plasterki. 2-3 łyżki masła rozgrzewamy na patelni dodajemy czosnek, chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy cebulę – szklimy, potem pieczarki. Podsmażamy, aż puszczą soki, na końcu wrzucamy paprykę i podsmażamy, aż zacznie unosić się aromat papryki i pieczarek. Przekładamy do miski. Na tą samą patelnie wlewamy oliwę i podsmażamy na niej mięso z każdej strony na lekko złoty kolor (aby zamknąć pory). Do naczynia żaroodpornego wkładamy rękaw (dzięki niemy mięso nie wyschnie) spięty z jednej strony, następnie na przemian wkładamy mięso i warzywa (wraz z sosem), spinamy z drugiej strony. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 2 godziny (aż mięso będzie miękkie). Kawałki mięsa wyciągamy na talerz, polewamy powstałym sosem oraz dekorujemy upieczonymi wraz z nim warzywami. Gotowe!
Wołowina z warzywami i pieczarkami – dodatkowe informacje
Proponuję podać z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz miodowymi ogórkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wołowy gulasz prowansalski z bakłażanem, cukinią, papryką i oliwkami
Następny przepis: Wołowina z pieczarkami