Wołowina z kurkami
Wołowina z kurkami to danie, które połączy w sobie bogactwo działu mięsnego oraz darów lasu. Już sam tytuł przepisu sugeruje perfekcyjne połączenie tych dwóch składników. Wołowina z kurkami to robione z pasją danie dla prawdziwych gourmandów. Idealne na ciepłe, rodzinne wieczory czy większe, uroczyste obiady. Stanowi także ciekawe urozmaicenie dla tradycyjnej kuchni. Wołowina z kurkami to propozycja przepisu na coś wyjątkowego. Eleganckie danie, które zachwyci Twoich gości smakiem i aromatem. Jeżeli szukasz inspiracji na oryginalny, ale jednocześnie klasyczny obiad, ta propozycja jest właśnie dla Ciebie.
admin
Składniki:
- 50 dekagramów wołowiny
- 25 dekagramów kurek
- cebula
- 100 mililitrów śmietany
- 2 łyżki mąki
- 4 gałązki tymianku
- 1/2 słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- olej
Wołowina z kurkami – jak zrobić?
- Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć mięso i smażyć kilka minut, aż się zarumieni. Wtedy podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
- Kurki oczyścić i umyć. Cebulę obrać, przekroić na pół i cienko pokroić. Grzyby i cebulę dodać do mięsa i dusić 15 minut, a gdy kurki będą miękkie, na patelnię wlać śmietanę wymieszaną z mąką i trzymać na małym ogniu jeszcze 8 – 10 minut.
- Tymianek umyć, posiekać i posypać nim sos śmietanowy.
- Podawać ze świeżymi bułkami.
Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć mięso i smażyć kilka minut, aż się zarumieni. Wtedy podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Kurki oczyścić i umyć. Cebulę obrać, przekroić na pół i cienko pokroić. Grzyby i cebulę dodać do mięsa i dusić 15 minut, a gdy kurki będą miękkie, na patelnię wlać śmietanę wymieszaną z mąką i trzymać na małym ogniu jeszcze 8 – 10 minut. Tymianek umyć, posiekać i posypać nim sos śmietanowy. Podawać ze świeżymi bułkami.
Wołowina z kurkami – dodatkowe informacje
Po dodaniu kurek i cebuli do wołowiny, warto jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i papryką, by grzyby były smaczne i miękkie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wołowina z pieczarkami
Następny przepis: Wołowina w czerwonym winie