Wołowina w czerwonym winie
Rozpocznijmy kulinarną podróż do serca tradycyjnej kuchni francuskiej, która słynie ze swoich wykwintnych dań. Naszym przystankiem będzie zdumiewająco aromatyczna pieczeń wołowa w czerwonym winie. Ten smakowy majstersztyk to prawdziwy symfonia smaku: soczysta wołowina, delikatnie duszona w granicach wolnego gotowania w wytrawnym czerwonym winie, jest absolutnym rajem dla każdego miłośnika kuchni. Nasycona bogatymi aromatami, ta klasyczna potrawa jest tak satysfakcjonująca, jak tylko możecie sobie wyobrazić. Oto przepis, który najlepiej podaje się na gorąco, z dodatkiem pieczonego pieczywa i sałatki. Przygotujmy więc Wołowinę w czerwonym winie!
admin
Składniki:
- 1 kilogram wołowiny na pieczeń
- średnia cebula
- duża marchewka
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 3-4 ząbki czosnku
- liść laurowy
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki margaryny
- sól
- kilka ziaren czarnego pieprzu
Wołowina w czerwonym winie – jak zrobić?
-
Marchewkę obieramy, myjemy,
i kroimy w kostkę. Cebulę
obieramy i także kroimy w kostkę.
Wkładamy do naczynia (najlepiej
glinianego). Dodajemy
obrany czosnek, pieprz i liść
laurowy. Wlewamy wino. -
Wołowinę myjemy i wkładamy
do marynaty na minimum
4 godziny. Co jakiś czas
obracamy. -
Mięso wyjmujemy i osuszamy.
Obtaczamy w mące i podsmażamy
na rozgrzanej margarynie.
Dodajemy marynatę
z warzywami. Solimy. Dusimy
do miękkości (ok. 2 godzin),
często obracając. Od czasu do czasu podlewamy wodą. Mięso
wyjmujemy, kroimy w plastry
i układamy na półmisku. Sos
przecedzamy i wlewamy do sosjerki.
Podajemy osobno.
Porady – Wołowina w czerwonym winie
Wołowina w czerwonym winie doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami i faszerowanymi pieczarkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wołowina z kurkami
Następny przepis: WOŁOWINA PIECZONA Z WARZYWAMI