Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku

Marzyłeś kiedyś o romantycznej kolacji we francuskim stylu, ale nie byłeś na tyle odważny, aby spróbować przyrządzić tradycyjne danie kuchni francuskiej? Nasz przepis na wołowinę po burgundzku z pewnością Cię zainspiruje. To sycące, aromatyczne danie będzie niewątpliwie idealne na specjalne okazje. Wołowina, moczona w winie i pieczona z warzywami, to klasyk, który zapewni Ci prawdziwe doznania kulinarne. Choć nazwa może wydawać się skomplikowana, sama potrawa jest prosta i wymaga jedynie cierpliwości – małym sekretem jest długie, powolne gotowanie. Kolejny krok? Przygotuj swoje składniki i zacznij przygodę z francuską kuchnią.

Składniki:

  • 1 1/2 kg mięsa wołowego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 marchewki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 500 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • kilka gałązek tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 8 małych cebulek szalotek
  • 300 g małych pieczarek

Wołowina po burgundzku – jak zrobić?

  1. Boczek pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać pokrojony boczek i zrumienić. Ściągnąć z tłuszczu. Mięso pokroić na większe kawałki. Partiami obsmażyć mięso na rumiano i odłożyć na talerz do boczku.
    Marchew i pora pokroić w plasterki. Czosnek rozgnieść nożem i posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na tłuszcz z mięsa i podsmażyć. Posypać mąką, solą i pieprzem. Smażyć ok. 2 minut.
    Wlać ciepły bulion wołowy, wino oraz koncentrat pomidorowy. Zagotować. Dodać mięso i boczek. Wrzucić listki laurowe, posiekany tymianek. Jeszcze raz zagotować.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub innego naczynia do zapiekania. Mięso powinno być przykryte zalewą. Naczynie przykryć. Zapiekać ok. 2 1/2 godzin w 180 st. C
    Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Podsmażyć cebulę szalotkę i pieczarki. Jeśli mamy większe pieczarki przekroić na pół. Dodać do gulaszu. Wymieszać i zapiekać jeszcze 30 minut bez przykrycia.

Wołowina po burgundzku – dodatkowe informacje

Możecie również spróbować zastąpić wołowinę wieprzowiną. Też będzie pysznie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: WOŁOWINA PIECZONA Z WARZYWAMI
Następny przepis: WOŁOWINA GOTOWANA Z KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode