WOŁOWINA GOTOWANA Z KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI

WOŁOWINA GOTOWANA Z KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI

Gotowana wołowina to danie, które przypomina o tradycyjnej, domowej kuchni. Idealnie pasuje na obiad, ale także jako składnik kanapek na drugie śniadanie. Oto jeden z łatwych sposobów na jej przyrządzenie. W naszym przepisie, wołowina gotowana jest w towarzystwie kapusty i ziemniaków, co nadaje mu charakteru pełnowartościowego, sycącego posiłku. To bogate w białko, witaminy i składniki mineralne danie i co najważniejsze – bardzo smaczne. Niezależnie od tego, czy już wcześniej gotowałeś wołowinę, czy jest to dla Ciebie nowość, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Gotowa na przepyszny obiad? Wołowina gotowana czeka!

Składniki:

  • ok. 2,5 – 3 kg mięsa wołowego (łopatka/mostek)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 marchewki
  • 1-2 cebule
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • kawałek korzenia selera
  • 1 główka kapusty
  • kilka ziemniaków
  • Przyprawy do peklowania:
  • 3 l wody
  • 150 g soli (peklosoli)
  • 1/2 szklanki soli
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 laski cynamonu
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 8 ząbków czosnku
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Wołowina gotowana z kapustą i ziemniakami – jak zrobić?

  1. Peklowanie:w dużym garnku wlać 2,5 litra wody, dodać sól, cukier, laskę cynamonu (połamać na kawalki), pieprz, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i imbir. Zagotować aż cukier i sól się rozpuści. Przestudzić.

  2. Mięso obmyć pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, dodać cebulę, seler, marchewkę, kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego. Zalać wodą i pozostawić na małym ogniu, gotować ok. 2,5-3 godzin.

  3. W połowie czasu gotowania dodać pokrojną na 8 części kapustę.Pod koniec dodajemy obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki. Gotować wszystko razem do miękkości.

  4. Mięso wyłożyć na deskę, po ok. 15 minutach kropić na plastry. Podawać z ugotowaną kapusta, ziemniakami lub na zimno jako dodatek do kanapki.

  5. WOŁOWINA GOTOWANA Z KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI – dodatkowe informacje

    Do peklowania można użyć gotowej mieszanki peklującej.

    Mięso po pokrojeniu powinno mieć charakterystyczny różowy kolor, typowy dla mięsa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wołowina po burgundzku
Następny przepis: Wodzionka: suchy chlyb i wody szklonka ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode