WOŁOWINA GOTOWANA Z KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI
Składniki:
- ok. 2,5 – 3 kg mięsa wołowego (łopatka/mostek)
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 marchewki
- 1-2 cebule
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- 2 liście laurowe
- kawałek korzenia selera
- 1 główka kapusty
- kilka ziemniaków
- Przyprawy do peklowania:
- 3 l wody
- 150 g soli (peklosoli)
- 1/2 szklanki soli
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/2 laski cynamonu
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 8 ząbków czosnku
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Wołowina gotowana z kapustą i ziemniakami – jak zrobić?
-
Peklowanie:w dużym garnku wlać 2,5 litra wody, dodać sól, cukier, laskę cynamonu (połamać na kawalki), pieprz, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i imbir. Zagotować aż cukier i sól się rozpuści. Przestudzić.
-
Mięso obmyć pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, dodać cebulę, seler, marchewkę, kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego. Zalać wodą i pozostawić na małym ogniu, gotować ok. 2,5-3 godzin.
-
W połowie czasu gotowania dodać pokrojną na 8 części kapustę.Pod koniec dodajemy obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki. Gotować wszystko razem do miękkości.
-
Mięso wyłożyć na deskę, po ok. 15 minutach kropić na plastry. Podawać z ugotowaną kapusta, ziemniakami lub na zimno jako dodatek do kanapki.
WOŁOWINA GOTOWANA Z KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI – dodatkowe informacje
Do peklowania można użyć gotowej mieszanki peklującej.
Mięso po pokrojeniu powinno mieć charakterystyczny różowy kolor, typowy dla mięsa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wołowina po burgundzku
Następny przepis: Wodzionka: suchy chlyb i wody szklonka ;)