Wodzionka: suchy chlyb i wody szklonka ;)

Wodzionka: suchy chlyb i wody szklonka ;)

Gdyby królestwo zupy uosabiało miejski szyk i elegancję, wodzionka byłaby jego charyzmatycznym rabusiem, znanym i lubianym przez każdego. Kiedy tylko usłyszysz jej nazwę: „Wodzionka: suchy chlyb i wody szklonka”, twoje myśli przeniosą się do domu dziadka czy babci na wsi, gdzie smak i zapach tej zupy były nieodłącznie związane z domowym ciepłem. Wodzionka, choć skromna w składniki, stanowi niezwykle satysfakcjonującą potrawę, dającą uczucie sytości. Oczywiście, fundamentem tego przepisu są dwie rzeczy: chleb i woda, ale to właśnie umiejętność zbalansowania tych elementów nadaje tej tradycyjnej śląskiej zupie jej unikalnej, niepowtarzalnej głębi.

Składniki:

  • Składniki na jedną porcję:
  • Grzanki z jednej kromki chleba
  • Bulion kurzy (może być z kostki)
  • Jedna łyżka masła
  • Jeden ząbek czosnku
  • Natka pietruszki

Wodzionka: suchy chlyb i wody szklonka – jak zrobić?

  1. Chleb podpiekamy w tosterze albo pokrojony w kostkę podsmażamy na masełku.
  2. Chleb zalewamy gorącym bulionem.
  3. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz łyżkę masła.
  4. Dekorujemy natka pietruszki.

Wodzionka gotowa!

Słowa kluczowe: wodzionka suchy chlyb i wody szklonka, wodzianka przepis

Porady – Wodzionka: suchy chlyb i wody szklonka

Wodzionka jest to regionalna zupa śląska. Wodzionka (nie wodzianka) występuje w wielu odmianach, ale w każdej podstawą są chleb i wrzątek. Wodzionkę przyrządza się z czerstwego chleba, czosnku oraz tłuszczu zwierzęcego (ze smalcu). W bogatszych wersjach zupy stosowane są różne dodatki: obok soli przyprawia się ją maggi i pieprzem, dodaje się skwarki, a zamiast wody używa się bulionu. Moja wersja już bardziej zmodyfikowana, ponieważ zamiast smalcu jest masło, zamiast czerstwego chleba są grzanki, oraz bulion. Dawniej przygotowywana jako tania forma obiadowa, dziś przygotowywana przez studentów albo jako zupa pokrzepiająca siły po nocnym życiu 😉


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: wódka Przypalanka
Następny przepis: Wódka kukułka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode