Włoskie spaghetti al pomodoro
Składniki:
- 200 gramów makaronu spaghetti
- 1 puszka całych pomidorów bez skórki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 6 plasterków pikantnego salami
- 2 łyżeczki prażonej cebulki
- 10 listków świeżej bazylii
- 2 płaskie łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
- 2 litry wody
Włoskie spaghetti al pomodoro – jak zrobić?
-
1.
W osolonej wodzie ugotować makaron, najlepiej al dente (według zaleceń producenta).
-
2.
Makaron odcedzić, odlać 200 ml wody, w której gotował się makaron.
-
3.
Pomidory zmiksować w blenderze razem z oliwą, koncentratem pomidorowym, suszonymi ziołami, cukrem.
-
4.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć na niej cebulę i czosnek. Dodać zmiksowaną mieszankę pomidorów i ziół, pieprz oraz 200 ml wody. Gotować 10 minut.
-
5.
Makaron polać sosem, posypać parmezanem, prażoną cebulką. Na wierzchu ułożyć plasterki salami, udekorować listkami bazylii.
Porady – dodatkowe informacje
Do sosu można dodać odrobinę śmietany 18%, zagęścić go łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 4 łyżkami zimnej wody. Sos należy doprawić do smaku solą. Dla mnie ta potrawa jest na tyle sycąca, aby potraktować ją jako główne danie obiadowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Włoskie waniliowe ciastka z jabłkami
Następny przepis: WŁOSKIE SPAGHETTI Z WĘDZONYM NA ZIMNO ŁOSOSIEM