Włoskie spaghetti al pomodoro

Włoskie spaghetti al pomodoro

Przygotowanie włoskiego spaghetti al pomodoro to doskonała okazja, aby zanurzyć się w autentycznych smakach włoskiej kuchni. Ten klasyczny makaronowy przepis bazuje na prostocie i wysokiej jakości składników. Kiedyś przygotowywany przez biednych rybaków, zdobył uznanie na całym świecie jako symbol kuchni włoskiej. Włoskie spaghetti al pomodoro to dżdżyste i aromatyczne, pełne smaku danie z duszonymi pomidorami, czosnkiem, cebulą, oliwą z oliwek i odrobiną bazylii. To bardzo prosta, ale satysfakcjonująca potrawa, która jest jednym z podstawowych elementów kulinarnych Włoch. Idealne do szybkiego obiadu, a także do eleganckiej kolacji. Każdy kochający kuchnię włoską powinien spróbować spaghetti al pomodoro.

Składniki:

  • 200 gramów makaronu spaghetti
  • 1 puszka całych pomidorów bez skórki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 6 plasterków pikantnego salami
  • 2 łyżeczki prażonej cebulki
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 2 płaskie łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
  • 2 litry wody

Włoskie spaghetti al pomodoro – jak zrobić?

  1. 1.

    W osolonej wodzie ugotować makaron, najlepiej al dente (według zaleceń producenta).

  2. 2.

    Makaron odcedzić, odlać 200 ml wody, w której gotował się makaron.

  3. 3.

    Pomidory zmiksować w blenderze razem z oliwą, koncentratem pomidorowym, suszonymi ziołami, cukrem.

  4. 4.

    Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć na niej cebulę i czosnek. Dodać zmiksowaną mieszankę pomidorów i ziół, pieprz oraz 200 ml wody. Gotować 10 minut.

  5. 5.

    Makaron polać sosem, posypać parmezanem, prażoną cebulką. Na wierzchu ułożyć plasterki salami, udekorować listkami bazylii.

Porady – dodatkowe informacje

Do sosu można dodać odrobinę śmietany 18%, zagęścić go łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 4 łyżkami zimnej wody. Sos należy doprawić do smaku solą. Dla mnie ta potrawa jest na tyle sycąca, aby potraktować ją jako główne danie obiadowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Włoskie waniliowe ciastka z jabłkami
Następny przepis: WŁOSKIE SPAGHETTI Z WĘDZONYM NA ZIMNO ŁOSOSIEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode