Włoska lazania

Włoska lazania

Zduń ciepła, ukochana Włoska lazania to danie, które na stałe wpisało się w karty menu domów na całym świecie. Ten przepis na prawdziwą włoską lazanię ma szereg składników, które łączą się w taki sposób, że efekt końcowy to absolutna kulinarne szaleństwo. Z warstwami mięsa, sosu beszamelowego, sera i makaronu, każdy gryz jest bogaty w smaku i teksturę. Kiedy szukasz oryginalnego przepisu na lasagne, który wprowadzi ciebie i twoich gości w kulinarną podróż do słonecznej Italii, zdecydowanie powinieneś spróbować tej włoskiej lazani.

Składniki:

  • około 300-350g makaronu lasagne
  • sos pomidorowy z mięsem:
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • marchew
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • 2 żabki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy pomidorowej
  • puszka pomidorów pelatti
  • przecier pomidorowy
  • łyżka pesto bazyliowego
  • sól czarny pieprz, ostra papryka, oregano
  • sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • 1.5 szklanki mleka
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
  • 300-400 g startego żółtego sera
  • masło do wysmarowania naczynia

Włoska lasagne – jak zrobić?

  1. Sos pomidorowy z mięsem: W średnim garnku podgrzewamy oliwę pomidorową i szklimy na niej drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i seler naciowy. Przesmażamy razem kilka minut i dodajemy mielone mięso. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy pelatti, przecier pomidorowy, pesto bazyliowe i pół szklanki wody. Gotujemy razem kilka minut. Na końcu doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i oregano.
  2. Sos beszamelowy: Masło roztapiamy w małym garnku, zdejmujemy z palnika i dodajemy mąkę. Dokładnie rozprowadzamy i stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając. Przekładamy ponownie na palnik i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wylać nieco sosu pomidorowego na dno naczynia, a następnie układać sekwencyjnie makaron – sos beszamelowy – starty ser – sos pomidorowy z mięsem. Ostatnią warstwą powinien być makaron przykryty sosem beszamelowym i gruba warstwa startego sera. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.

Porady – Dodatkowe informacje

Nie podgotowuję makaronu przed układanie w naczyniu, gdyż nie jest to konieczne (makaron i tak zmięknie 😉 ) a podczas podgotowywania płaty często się sklejają. Zamiast pesto bazyliowego możemy użyć świeżej posiekanej bazylii lub suszonej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Włoska Tarta
Następny przepis: Włoska babka panettone - uproszczony przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode