Włoska lazania
Zduń ciepła, ukochana Włoska lazania to danie, które na stałe wpisało się w karty menu domów na całym świecie. Ten przepis na prawdziwą włoską lazanię ma szereg składników, które łączą się w taki sposób, że efekt końcowy to absolutna kulinarne szaleństwo. Z warstwami mięsa, sosu beszamelowego, sera i makaronu, każdy gryz jest bogaty w smaku i teksturę. Kiedy szukasz oryginalnego przepisu na lasagne, który wprowadzi ciebie i twoich gości w kulinarną podróż do słonecznej Italii, zdecydowanie powinieneś spróbować tej włoskiej lazani.
admin
Składniki:
- około 300-350g makaronu lasagne
- sos pomidorowy z mięsem:
- 500g mięsa mielonego
- 2 średnie cebule
- marchew
- 2-3 gałązki selera naciowego
- 2 żabki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy pomidorowej
- puszka pomidorów pelatti
- przecier pomidorowy
- łyżka pesto bazyliowego
- sól czarny pieprz, ostra papryka, oregano
- sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- 1.5 szklanki mleka
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
- 300-400 g startego żółtego sera
- masło do wysmarowania naczynia
Włoska lasagne – jak zrobić?
- Sos pomidorowy z mięsem: W średnim garnku podgrzewamy oliwę pomidorową i szklimy na niej drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i seler naciowy. Przesmażamy razem kilka minut i dodajemy mielone mięso. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy pelatti, przecier pomidorowy, pesto bazyliowe i pół szklanki wody. Gotujemy razem kilka minut. Na końcu doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i oregano.
- Sos beszamelowy: Masło roztapiamy w małym garnku, zdejmujemy z palnika i dodajemy mąkę. Dokładnie rozprowadzamy i stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając. Przekładamy ponownie na palnik i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wylać nieco sosu pomidorowego na dno naczynia, a następnie układać sekwencyjnie makaron – sos beszamelowy – starty ser – sos pomidorowy z mięsem. Ostatnią warstwą powinien być makaron przykryty sosem beszamelowym i gruba warstwa startego sera. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.
Porady – Dodatkowe informacje
Nie podgotowuję makaronu przed układanie w naczyniu, gdyż nie jest to konieczne (makaron i tak zmięknie 😉 ) a podczas podgotowywania płaty często się sklejają. Zamiast pesto bazyliowego możemy użyć świeżej posiekanej bazylii lub suszonej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Włoska Tarta
Następny przepis: Włoska babka panettone - uproszczony przepis