Wino wieloowocowe
Wino wieloowocowe to niezwykły przysmak dla tych, którzy cenią sobie niebanalne połączenia smakowe. Oddaje ono esencję natury, łącząc w sobie nuty różnych rodzajów owoców. Jest to doskonałe połączenie jabłek, winogron, ale też innych owoców, takich jak brzoskwinie. Zaskakująca symfonia smaków sprawia, że to wino stanowi doskonałe uzupełnienie dla wielu potraw. Wyjątkowy przepis na wino wieloowocowe pozwoli Ci cieszyć się smakiem lata przez cały rok. Dzięki temu przepisowi możesz w łatwy sposób przygotować we własnej kuchni wykwintny trunek, który przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi wina.
admin
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek
- 1 kg winogrona jasnego
- 1 kg jabłek
- 2 kg cukru
- 8 litrów wody przegotowanej
Wino wieloowocowe – jak zrobić?
- Śliwki wypestkować, kilka zostawiłam z pestkami.
- Winogrono poobrywać od gałązek.
- Jabłka pokroić na ósemki razem z pestkami.
- Owoce umieścić w balonie ok. 15-litrowym.
- Cukier rozpuścić w 1 litrze wody, trzeba podgrzać.
- Resztę wody wlać do balonu razem z wodą z cukrem.
- Balon musi stać w ciepłym pomieszczeniu i dobrze by było go nie przestawiać.
- Balon zatkać rurką fermentacyjną.
- Po ok.24 godzinach powinna zacząć się fermentacja która będzie trwała ok. 6-8 tygodni – zależy to od ilości cukru w owocach.
- Następnie należy wino zlać znad owoców i przefiltrować.
- Jeśli wino potrzebuje dosłodzenia to należy cukier rozpuścić w winie tzn. litr wina podgrzać i rozpuścić w nim cukier.
- Ja nie potrzebowałam dosładzania.
- Wino wlać ponownie do balonu i czekać aby się sklarowało całkowicie.
- Po ok. 1 miesiącu wino zlać znad osadu i ponownie przefiltrować.
- Teraz to już musi tylko leżakować i klarować się.
- Moje jest po 11 miesiącach i jest klarowne i aromatyczne.
Porady – dodatkowe informacje
Wino wieloowocowe im dłużej leżakuje tym jest lepsze. Moje ma piękny różowy kolor.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wino z ciemnych winogron
Następny przepis: Wino malinowo-jeżynowe