Wino malinowo-jeżynowe

Wino malinowo-jeżynowe

Przełam sezonowe ograniczenia i zachwycaj swoich gości własnym, egzotycznym trunkiem. Wino malinowo-jeżynowe to nie tylko smak, ale przede wszystkim wyjątkowa mieszanka doznań. Wykorzystuje zarówno jędrne, letnie maliny, jak i dojrzewające jesienią jeżyny. Jest wyjątkowym nie tylko na tle innych win owocowych, ale wśród wszystkich trunków. Idealnie wpisuje się w romantyczny wieczór we dwoje, ale sprawdzi się również na eleganckim przyjęciu. W końcu nie ma nic piękniejszego, niż cieszenie się własnoręcznie stworzonym napojem. Wino malinowo-jeżynowe to niezwykłe połączenie smaku, koloru i zapachu, które swoją wyjątkową nutą zachwyci każdego.

Składniki:

  • na butlę 5 l:
  • 2,5 kg owoców
  • 2,5 l wody
  • 1 kg cukru

Wino malinowo-jeżynowe – jak zrobić?

  1. Zmiksuj maliny i jeżyny, a następnie umyj i osusz.
  2. Wsyp owoce do butli.
  3. Zagotuj wodę z cukrem, odstaw do ostudzenia i wlej do balonu.
  4. Dokładnie zakorkuj butlę rurką fermentacyjną.
  5. Przechowaj butlę w ciepłym i nasłonecznionym miejscu.
  6. Po 2-3 dniach powinno zacząć się burzenie wody w rurce fermentacyjnej, co oznacza rozpoczęcie fermentacji.
  7. Zachowuj obserwację przez około 3 tygodnie, aż proces fermentacji się zakończy.
  8. Po zakończeniu fermentacji odcisnij owoce za pomocą gazy lub bawełnianej szmatki.
  9. Przelej czyste wino z powrotem do butli, dokładnie zakorkuj, i pozostaw na kolejne 2-3 tygodnie w celu sklarowania.
  10. Po tym czasie przelać wino do butelek i pozostawić je dojrzewać.

Słowa kluczowe: jak zrobić wino malinowe, wino z jeżyny, wino z czernic, wino z ostrężyn, wino malinowe bez drożdży, wino z soku malinowego, wino malinowe przepis, wino jeżynowe, malinowy nos przepisy, wino malinowe, wino z jeżyn, wino z malin.

Wino malinowo-jeżynowe – dodatkowe informacje

Ja do mojego wina malinowego z jeżyn nie używałam żadnych dodatków, takich jak drożdże, i mimo tego wyszło rewelacyjne. Jest dobrze sklarowane i ma odpowiednie stężenie alkoholu. Dokładnej zawartości procentowej nie znam, ale można odczuć to wypijając kieliszek tego smacznego napoju.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wino wieloowocowe
Następny przepis: Wino bananowo-pomarańczowo-winogronowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode