Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami

Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami

Przygotowaliśmy dla Was wyjątkowy przepis na wino bananowe. Nietypowe połączenie owoców jak banany, kaki i cytrusy stanowi bazę tego smakowitego napoju. Do kompozycji dochodzą jeszcze rodzynki, które nadadzą mu dodatkowego charakteru. To przede wszystkim propozycja dla ceniących sobie domowe wyroby i doświadczenia kulinarne. Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami to niecodzienna alternatywa dla tradycyjnych win. Do jego stworzenia potrzebujecie trochę czasu i cierpliwości, ale efekt jest wart tej inwestycji. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów lub jako samodzielna przekąska na wieczór.

Składniki:

  • 1,5 kg bananów
  • 1/2 kg kaki
  • 150 g rodzynków
  • 80 g suszonych śliwek
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 sztuka cytryny
  • 50 ml cytrynki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • drożdże winne uniwersalne w płynie
  • 500 g cukru
  • gorąca woda

Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami – jak zrobić?

  1. Banany umyć, odkroić końcówki, zważyć i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Zalać wodą.
    Dodać cieniutkie skórki obrane z najmniejszych mandarynek. Garnek nakryć, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 30 minut.
    Przestudzić do temp. ok. 40*C.
  2. Śliwki suszone (polskie, ale NIE wędzone) pokroić w paski i wrzucić do butli.
    Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i dodać do śliwek.
    Banany wycisnąć i otrzymany wywar wlać do butli.
    Wytłoki zalać gorącą wodą, wymieszać i pozostawić do naciągnięcia – następnie odcedzić i ponownie odcisnąć, a płyn wlać do butli.
  3. W gorącej wodzie rozpuścić cukier, sok z cytryny, płynny kwasek cytrynowy – pozostawić do ostygnięcia. Kiedy osiągnie temp. ciała dolać płynne drożdże, wymieszać i wlać do butli.
    Do płynu dodać cieniutko okrojoną skórkę z cytryny (bez białego albedo), sok wyciśnięty z pomarańczy razem z miąższem oraz drobno pokrojone przejrzałe kaki. Butlę zakorkować i wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Składniki wina dopełnić letnią wodą do 4-4,5 litra, zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym miejscu. Po dwóch tygodniach, kiedy burzliwa fermentacja uspokoi się, całość odcedzić, odstawić na pół godziny, zlać znad osadu i ponownie odstawić do fermentacji. To jest też dobry moment na dosłodzenie wina, jeśli jest to konieczne. Po ok. miesiącu (w zależności od temp. otoczenia) wino zlać ponownie znad osadu, a jeśli już nie pracuje, przelać do butelek i odstawić w chłodne ciemne miejsce do dojrzewania. Im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsze.

Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Banany umyć, odkroić końcówki, zważyć i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Zalać wodą. Dodać cieniutkie skórki obrane z najmniejszych mandarynek. Garnek nakryć, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 30 minut. Przestudzić do temp. ok. 40*C.

2. Śliwki suszone (polskie, ale NIE wędzone) pokroić w paski i wrzucić do butli. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i dodać do śliwek. Banany wycisnąć i otrzymany wywar wlać do butli. Wytłoki zalać gorącą wodą, wymieszać i pozostawić do naciągnięcia – następnie odcedzić i ponownie odcisnąć, a płyn wlać do butli.

3. W gorącej wodzie rozpuścić cukier, sok z cytryny, płynny kwasek cytrynowy – pozostawić do ostygnięcia. Kiedy osiągnie temp. ciała dolać płynne drożdże, wymieszać i wlać do butli. Do płynu dodać cieniutko okrojoną skórkę z cytryny (bez białego albedo), sok wyciśnięty z pomarańczy razem z miąższem oraz drobno pokrojone przejrzałe kaki. Butlę zakorkować i wszystko dokładnie wymieszać.

4. Składniki wina dopełnić letnią wodą do 4-4,5 litra, zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym miejscu. Po dwóch tygodniach, kiedy burzliwa fermentacja uspokoi się, całość odcedzić, odstawić na pół godziny, zlać znad osadu i ponownie odstawić do fermentacji. To jest też dobry moment na dosłodzenie wina, jeśli jest to konieczne. Po ok. miesiącu (w zależności od temp. otoczenia) wino zlać ponownie znad osadu, a jeśli już nie pracuje, przelać do butelek i odstawić w chłodne ciemne miejsce do dojrzewania. Im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsze.

Słowa kluczowe: wino mandarynkowe, wino z bananów, wino bananowe

Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami – dodatkowe informacje

Do gotowania wywaru z bananów dodałam, dla aromatu, 50g świeżych cienkich skórek z najdrobniejszych mandarynek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wino bananowo-pomarańczowo-winogronowe
Następny przepis: Winko aloesowe na zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode