Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami
Składniki:
- 1,5 kg bananów
- 1/2 kg kaki
- 150 g rodzynków
- 80 g suszonych śliwek
- 1 duża pomarańcza
- 1 sztuka cytryny
- 50 ml cytrynki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- drożdże winne uniwersalne w płynie
- 500 g cukru
- gorąca woda
Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami – jak zrobić?
- Banany umyć, odkroić końcówki, zważyć i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Zalać wodą.
Dodać cieniutkie skórki obrane z najmniejszych mandarynek. Garnek nakryć, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 30 minut.
Przestudzić do temp. ok. 40*C. - Śliwki suszone (polskie, ale NIE wędzone) pokroić w paski i wrzucić do butli.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i dodać do śliwek.
Banany wycisnąć i otrzymany wywar wlać do butli.
Wytłoki zalać gorącą wodą, wymieszać i pozostawić do naciągnięcia – następnie odcedzić i ponownie odcisnąć, a płyn wlać do butli. - W gorącej wodzie rozpuścić cukier, sok z cytryny, płynny kwasek cytrynowy – pozostawić do ostygnięcia. Kiedy osiągnie temp. ciała dolać płynne drożdże, wymieszać i wlać do butli.
Do płynu dodać cieniutko okrojoną skórkę z cytryny (bez białego albedo), sok wyciśnięty z pomarańczy razem z miąższem oraz drobno pokrojone przejrzałe kaki. Butlę zakorkować i wszystko dokładnie wymieszać. - Składniki wina dopełnić letnią wodą do 4-4,5 litra, zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym miejscu. Po dwóch tygodniach, kiedy burzliwa fermentacja uspokoi się, całość odcedzić, odstawić na pół godziny, zlać znad osadu i ponownie odstawić do fermentacji. To jest też dobry moment na dosłodzenie wina, jeśli jest to konieczne. Po ok. miesiącu (w zależności od temp. otoczenia) wino zlać ponownie znad osadu, a jeśli już nie pracuje, przelać do butelek i odstawić w chłodne ciemne miejsce do dojrzewania. Im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsze.
Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Banany umyć, odkroić końcówki, zważyć i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Zalać wodą. Dodać cieniutkie skórki obrane z najmniejszych mandarynek. Garnek nakryć, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 30 minut. Przestudzić do temp. ok. 40*C.
2. Śliwki suszone (polskie, ale NIE wędzone) pokroić w paski i wrzucić do butli. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i dodać do śliwek. Banany wycisnąć i otrzymany wywar wlać do butli. Wytłoki zalać gorącą wodą, wymieszać i pozostawić do naciągnięcia – następnie odcedzić i ponownie odcisnąć, a płyn wlać do butli.
3. W gorącej wodzie rozpuścić cukier, sok z cytryny, płynny kwasek cytrynowy – pozostawić do ostygnięcia. Kiedy osiągnie temp. ciała dolać płynne drożdże, wymieszać i wlać do butli. Do płynu dodać cieniutko okrojoną skórkę z cytryny (bez białego albedo), sok wyciśnięty z pomarańczy razem z miąższem oraz drobno pokrojone przejrzałe kaki. Butlę zakorkować i wszystko dokładnie wymieszać.
4. Składniki wina dopełnić letnią wodą do 4-4,5 litra, zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym miejscu. Po dwóch tygodniach, kiedy burzliwa fermentacja uspokoi się, całość odcedzić, odstawić na pół godziny, zlać znad osadu i ponownie odstawić do fermentacji. To jest też dobry moment na dosłodzenie wina, jeśli jest to konieczne. Po ok. miesiącu (w zależności od temp. otoczenia) wino zlać ponownie znad osadu, a jeśli już nie pracuje, przelać do butelek i odstawić w chłodne ciemne miejsce do dojrzewania. Im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsze.
Słowa kluczowe: wino mandarynkowe, wino z bananów, wino bananowe
Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami – dodatkowe informacje
Do gotowania wywaru z bananów dodałam, dla aromatu, 50g świeżych cienkich skórek z najdrobniejszych mandarynek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wino bananowo-pomarańczowo-winogronowe
Następny przepis: Winko aloesowe na zdrowie