Winko aloesowe na zdrowie

Winko aloesowe na zdrowie

Zapraszamy do odkrycia tajemnic zdrowotnej mocy aloesu w niecodziennej formie, jaką jest wino. Domowe wino aloesowe to ciekawy dodatek do naszej kuchni, którym możemy rozpieszczać nie tylko podniebienie, ale także dbać o nasze zdrowie. Aloes jest znany ze swoich licznych dobrodziejstw, a spożywany w formie wina, może przynieść szereg korzyści. Stanowi nie tylko interesujące hobby dla miłośników win domowych, ale także doskonały sposób na wykorzystanie cudownych właściwości aloesu. To wino z aloesu, które zaskakuje swoim smakiem i aromatem. Winko aloesowe to samodzielnie wykonana, zdrowa alternatywa dla tradycyjnych win. Wypróbuj i przekonaj się sam!

Składniki:

  • 50 dag liści aloesu drzewiastego
  • 50 dag miodu wielokwiatowego lub lipowego
  • 1/2 litra wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego
  • sok z 1 cytryny

Winko aloesowe na zdrowie – jak zrobić?

  1. Liście z aloesu myjemy, osuszamy.
  2. Następnie zawijamy je w folię aluminiową spożywczą, wkładamy do lodówki na 7 dni. Po tym czasie usuwamy z liści kolce. Kroimy na małe kawałki. Mielimy w maszynce do mięsa lub rozcieramy w moździerzu.
  3. Do słoja wlewamy sok z aloesu, wino, sok z cytryny, miód. Mieszamy. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na kolejnych 5 dni.
  4. Następnie, lekko podgrzewamy, jeśli masa się lekko „scaliła”.
  5. Przecedzamy, przesączamy przez gazę lub watkę.
  6. Przelewamy do butelek. Szczelnie zamykamy. Opisujemy. Przechowujemy w lodówce.
  7. Dawkowanie winka aloesowego dla dorosłych osób: Pijemy zawsze na 1 godz. przed jedzeniem 3 x dziennie, i tak:
    a) 1- 2 tydzień po 1 łyżeczce
    b) 3- 4 tydzień po 1 łyżce
    c) potem przez 3- 4 tygodnie po 1 łyżeczce.
    Winko pijemy przez 2- 3 miesiące.
    Robimy przerwę na 2- 3 tygodnie.
    Na zdrowie, smacznego 😉

Winko aloesowe – dodatkowe informacje

Podany czas jest bez czasu oczekiwania, przechowywania w lodówce.

Roślina aloesu drzewiastego musi mieć co najmniej 3 lata, aby ją można użyć do winka i miała własności lecznicze.

Przechowywanie liści w lodówce ma na celu wzrost zawartości substancji aktywnych w aloesie.

Liście obieramy nożem plastikowym, bo żelazo wpływa niekorzystnie na działanie aloesu.

Aloes nazywany jest starożytną rośliną nieśmiertelności. Już wtedy były znane własności lecznicze aloesu.

Aloes ma właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze oraz wirusobójcze.

Wykorzystuje się go do leczenia: chorób skóry, infekcji dróg moczowych i organów płciowych, pielęgnacji jamy ustnej i zębów, choroby oczu, układu oddechowego, zapalenia stawów, cukrzycy, nowotworów i chorób serca. Ma właściwości łagodzące.

Winko z aloesu wzmacnia układ odpornościowy. Polecane zwłaszcza w okresie przesilenia.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami
Następny przepis: Wigilijny piernik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode