Wigilijna kapusta z grochem
Czy może być coś bardziej symbolicznego dla polskiego stołu wigilijnego niż kapusta z grochem? Ten tradycyjny przepis przynosi wspomnienia o rodzinnych świętach, ciepłu domowego ogniska i przytulnej atmosferze. Wariacji na temat kapusty z grochem jest wiele, ale prezentowany tu przepis to ten najbardziej klasyczny, zawierający jedynie podstawowe składniki: kapustę, groch i ziemniaki. Jest to danie satysfakcjonujące i pożywne, idealne na zimowy wieczór. Prosty, ale pełen smaku i tradycji – taki właśnie jest wigilijny przepis na kapustę z grochem.
admin
Składniki:
- 40 dag kiszonej kapusty
- 30 dag grochu łuskanego
- 30 dag ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny, majeranek
- masło do podsmażenia
Wigilijna kapusta z grochem – jak zrobić?
- Groch myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania- solimy.
- Kapustę kiszoną, gdy kwaśna, przepłukujemy zimną wodą, odlewamy. Gotujemy w wodzie- do miękkości. Dodajemy liść laurowy. Pod koniec gotowania wsypujemy sól.
- Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Od razu tłuczemy tłuczkiem.
- Cebulkę kroimy w drobniutką kostkę, szklimy na maśle.
- Wszystkie ciepłe jeszcze składniki łączymy razem. Doprawiamy do smaku. Wsypujemy dosyć sporo pieprzu oraz majeranku. Dodajemy zmiażdżony w prasce- czosnek. Razem lekko jeszcze podgrzewamy.
- Podajemy w wieczór wigilijny, jako jedno z dań na uroczystej kolacji.
- Smacznego życzę 🙂
Porady – dodatkowe informacje
Grochu łuskanego nie moczymy. Natomiast cały koniecznie moczymy, najlepiej na noc.
Kiszoną kapustę, gdy jest grubo poszatkowana, warto posiekać. Drobnej- nie trzeba.
Jeśli chcemy wersję nie postną, wówczas groch gotujemy na wędzonce lub zamiast masła stapiamy dosyć sporo skwarków. W tej wersji możemy użyć, jeśli ktoś lubi- zasmażki.
Danie jest smaczne, również odgrzane na drugi dzień.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wigilijna kapusta z grzybami leśnymi
Następny przepis: Wigilijna kapusta z grzybami