Wieprzowina po chińsku
Wieprzowina po chińsku to aromatyczne danie, które zadowoli każdego miłośnika azjatyckiej kuchni. Jego smakowite nuty smakowe są w pełni wykorzystywane dzięki specjalnym składnikom, które podkreślają autentyczność dania. W przepisie, który prezentujemy poniżej, wykorzystano sprawdzone i tradycyjne składniki, które pozwolą nam oddać niepowtarzalny smak oryginalnej wieprzowiny po chińsku. Mimo iż nazwa mogłaby sugerować podobieństwo, nie należy mylić tego dania z wieprzowiną po wietnamsku, które ma zupełnie inną kompozycję smakową. Nasz przepis jest idealny dla wszystkich, którzy chcą poczuć prawdziwe, egzotyczne smaki Dalekiego Wschodu.
admin
Składniki:
- 2 plastry schabu lub karkówki
- 100 g mrożonki chińskiej
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 białej cebuli
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki oleju
Wieprzowina po chińsku – jak zrobić?
- Schab pokroić w paski, doprawić do smaku solą i pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
- W woku rozgrzać olej, wrzucić mrożonkę chińską, pokrojoną w paski paprykę i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć przez kilka minut i dodać wieprzowinę. Gdy mięso będzie podsmażone, dodać wodę, sos sojowy, cukier i ocet. Powinien powstać sos, w którym mięso z warzywami powinno dusić się jeszcze przez kilka minut na małym ogniu pod przykrywką.
Porady – dodatkowe informacje
Podawać wieprzowinę po chińsku z ryżem lub makaronem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wieprzowina po chińsku
Następny przepis: Wieprzowe kotlety mielone