Wieprzowina po chińsku

Wieprzowina po chińsku

Wieprzowina po chińsku to aromatyczne danie, które zadowoli każdego miłośnika azjatyckiej kuchni. Jego smakowite nuty smakowe są w pełni wykorzystywane dzięki specjalnym składnikom, które podkreślają autentyczność dania. W przepisie, który prezentujemy poniżej, wykorzystano sprawdzone i tradycyjne składniki, które pozwolą nam oddać niepowtarzalny smak oryginalnej wieprzowiny po chińsku. Mimo iż nazwa mogłaby sugerować podobieństwo, nie należy mylić tego dania z wieprzowiną po wietnamsku, które ma zupełnie inną kompozycję smakową. Nasz przepis jest idealny dla wszystkich, którzy chcą poczuć prawdziwe, egzotyczne smaki Dalekiego Wschodu.

Składniki:

  • 2 plastry schabu lub karkówki
  • 100 g mrożonki chińskiej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 białej cebuli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju

Wieprzowina po chińsku – jak zrobić?

  1. Schab pokroić w paski, doprawić do smaku solą i pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  2. W woku rozgrzać olej, wrzucić mrożonkę chińską, pokrojoną w paski paprykę i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć przez kilka minut i dodać wieprzowinę. Gdy mięso będzie podsmażone, dodać wodę, sos sojowy, cukier i ocet. Powinien powstać sos, w którym mięso z warzywami powinno dusić się jeszcze przez kilka minut na małym ogniu pod przykrywką.

Porady – dodatkowe informacje

Podawać wieprzowinę po chińsku z ryżem lub makaronem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wieprzowina po chińsku
Następny przepis: Wieprzowe kotlety mielone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode