Wieprzowina po chińsku

Wieprzowina po chińsku

Wieprzowina po chińsku to klasyczne, tradycyjne danie pełne smaku i atrakcyjne dla miłośników azjatyckiej kuchni. Głównym bohaterem tego przepisu jest wieprzowina, ale to sos sojowy czyni go wyjątkowym, nadając mu charakterystyczną głębię smaku. Znakomite połączenie składników i aromatów przeniesie Was w kulinarną podróż do dalekiego Wschodu, bez potrzeby opuszczania domowej kuchni. Wieprzowina w sosie sojowym to doskonały pomysł na obiad lub kolację, który z pewnością zachwyci każdego, kto docenia pełne smaku, egzotyczne dania.

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • czerwona papryka
  • 1/4 cebuli
  • marchewka
  • mały por
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki chili
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżek octu ryżowego
  • 6 łyżek wody
  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 6 łyżek cukru
  • 200 g ryżu
  • sól
  • pieprz

Wieprzowina po chińsku – jak zrobić?

  1. 1. Z polędwiczki usuwamy białą błonę i kroimy ją na cienkie paseczki. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące ziemniaczanej.
  2. 2. Kroimy warzywa: cebulę i paprykę w kostkę, marchew w cienkie słupki, a pora w półksiężyce.
  3. 3. W miseczce mieszkamy składniki na sos: sos ocet ryżowy, wodę, cukier i sos sojowy.
  4. 4. W wysokiej patelki na rozgrzanym 1 łyżce oleju smażymy warzywa z dodatkiem chili i imbiru około 5 minut. Po usmażeniu przekładamy je na talerz.
  5. 5. Na tej samej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju i obsmażamy polędwiczkę z każdej strony. Po tym czasie dodajemy do niej warzywa i wlewamy przygotowany sos.
  6. 6. Gotowe danie podajemy z ryżem.

xxxx – dodatkowe informacje

Wieprzowina po chińsku jest danym kulinarnym, w którym głównym składnikiem jest wieprzowina w sosie sojowym. Gdy sos będzie zbyt rzadki można dodać troszkę mąki ziemniaczanej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
Następny przepis: Wieprzowina po chińsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode