Wiejskie jedzonko

Wiejskie jedzonko

„Wiejskie jedzonko” to przepis, który wprowadzi nas w nostalgiczną podróż do smaków prosto z polskiej wsi. To niezwykle satysfakcjonujące danie, które przekonuje swoją prostotą i harmonią składników. Niezależnie od tego, czy tęsknisz za smakiem domowego jedzenia, czy chcesz spróbować czegoś nowego, to dobre jedzonko będzie idealne. Może stać się prawdziwym hitem każdego obiadu, a jego przygotowanie nie wymaga nieosiągalnych umiejętności kulinarnych. Sercem tego przepisu są składniki, które łatwo dostępne są na każdej polskiej wsi. Inspirujące i smaczne – tak w skrócie można opisać to wiejskie jedzonko.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 250 gramów wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • jajko
  • ogórek
  • śmietana 18%
  • pieprz
  • sól

Wiejskie jedzonko – jak zrobić?

  1. W osolonej wodzie gotujemy obrane ziemniaki.
    Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnych patelniach.
    Ugotowane ziemniaki należy potłuc i połączyć z cebulką i boczkiem.
    Ogórka kroimy w kostkę, dodajemy 3 łyżki śmietany, pieprz i sól.
    Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej , rozbijamy jajko, solimy i pieprzymy.
    Smacznego!

Porady – dodatkowe informacje

Żeby jajko się nie rozlało, a ładnie usmażyło z lanym żółtkiem łyżką podlewamy jajko rozgrzanym olejem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wielka beza z owocami i mascarpone
Następny przepis: Wiejski smalec z boczkiem i cebulką - pyszne smarowidło do chleba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode