Wiejskie jedzonko
„Wiejskie jedzonko” to przepis, który wprowadzi nas w nostalgiczną podróż do smaków prosto z polskiej wsi. To niezwykle satysfakcjonujące danie, które przekonuje swoją prostotą i harmonią składników. Niezależnie od tego, czy tęsknisz za smakiem domowego jedzenia, czy chcesz spróbować czegoś nowego, to dobre jedzonko będzie idealne. Może stać się prawdziwym hitem każdego obiadu, a jego przygotowanie nie wymaga nieosiągalnych umiejętności kulinarnych. Sercem tego przepisu są składniki, które łatwo dostępne są na każdej polskiej wsi. Inspirujące i smaczne – tak w skrócie można opisać to wiejskie jedzonko.
admin
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 250 gramów wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- jajko
- ogórek
- śmietana 18%
- pieprz
- sól
Wiejskie jedzonko – jak zrobić?
- W osolonej wodzie gotujemy obrane ziemniaki.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnych patelniach.
Ugotowane ziemniaki należy potłuc i połączyć z cebulką i boczkiem.
Ogórka kroimy w kostkę, dodajemy 3 łyżki śmietany, pieprz i sól.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej , rozbijamy jajko, solimy i pieprzymy.
Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
Żeby jajko się nie rozlało, a ładnie usmażyło z lanym żółtkiem łyżką podlewamy jajko rozgrzanym olejem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wielka beza z owocami i mascarpone
Następny przepis: Wiejski smalec z boczkiem i cebulką - pyszne smarowidło do chleba