Wiejski kociołek
Przepis na wiejski kociołek to tajemnica, którą od pokoleń przekazują sobie najlepsi gospodarze na polskim podwórku. Zapach rozchodzący się podczas gotowania przypominałby o granicy między wsią a dziką przyrodą. Jest to naprawdę prosta potrawa, którą przygotowują oni, gdy członkowie rodziny i przyjaciele gromadzą się do wspólnego biesiadowania. Składniki to najczęściej mięso wieprzowe lub wołowe, różne warzywa, kiełbasa i przyprawy, które dodają jedzeniu wyraźnego smaku i aromatu. Przygotowany na ogniu, w tradycyjnym żeliwnym kotle, wiejski kociołek zachwyca wyjątkowym smakiem i intensywnym aromatem.
admin
Składniki:
- 0,5 kg świeżych ziemniaków
- 0,5 kg wiejskiej kiełbasy
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- sól, pieprz, ziołowy pieprz, ostra papryka w proszku, chili, majeranek
- 1 łyżka mąki pszenna
Wiejski kociołek – jak zrobić?
- Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wodą tak aby lekko przykrywała ziemniaki. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy chwilkę, następnie kroimy kiełbasę w półplasterki, podsmażamy na oleju pozostałym po papryce. Podsmażoną kiełbasę i paprykę dodajemy do ziemniaków, gotujemy razem aż wszystkie składniki będą miękkie. Zaprawiamy koncentratem i ketchupem, dodajemy przyprawy, zagęszczamy mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Chwilkę gotujemy.
Wiejski kociołek – dodatkowe informacje
Podajemy z chlebem.
Słowa kluczowe: wiejski kociołek przepis, wiejski kociołek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wiejski smalec z boczkiem i cebulką - pyszne smarowidło do chleba
Następny przepis: Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym