Wiejski kociołek

Wiejski kociołek

Przepis na wiejski kociołek to tajemnica, którą od pokoleń przekazują sobie najlepsi gospodarze na polskim podwórku. Zapach rozchodzący się podczas gotowania przypominałby o granicy między wsią a dziką przyrodą. Jest to naprawdę prosta potrawa, którą przygotowują oni, gdy członkowie rodziny i przyjaciele gromadzą się do wspólnego biesiadowania. Składniki to najczęściej mięso wieprzowe lub wołowe, różne warzywa, kiełbasa i przyprawy, które dodają jedzeniu wyraźnego smaku i aromatu. Przygotowany na ogniu, w tradycyjnym żeliwnym kotle, wiejski kociołek zachwyca wyjątkowym smakiem i intensywnym aromatem.

Składniki:

  • 0,5 kg świeżych ziemniaków
  • 0,5 kg wiejskiej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • sól, pieprz, ziołowy pieprz, ostra papryka w proszku, chili, majeranek
  • 1 łyżka mąki pszenna

Wiejski kociołek – jak zrobić?

  1. Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wodą tak aby lekko przykrywała ziemniaki. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy chwilkę, następnie kroimy kiełbasę w półplasterki, podsmażamy na oleju pozostałym po papryce. Podsmażoną kiełbasę i paprykę dodajemy do ziemniaków, gotujemy razem aż wszystkie składniki będą miękkie. Zaprawiamy koncentratem i ketchupem, dodajemy przyprawy, zagęszczamy mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Chwilkę gotujemy.

Wiejski kociołek – dodatkowe informacje

Podajemy z chlebem.

Słowa kluczowe: wiejski kociołek przepis, wiejski kociołek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wiejski smalec z boczkiem i cebulką - pyszne smarowidło do chleba
Następny przepis: Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode