Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym
Składniki:
- Zakwas przygotowany 5 dni przed upieczeniem chleba:
1 szklanka mąki pszennej typ 1850
1 szklanka letniej wody
Zaczyn przygotowany wieczorem przed upieczeniem chleba:
6 łyżek zakwasu
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej typ 550
Ciasto:
5 szklanek mąki pszennej typ 550 + do podsypywania
2 szklanki wody
2 dag drożdży
1/2 szklanki mąki żytniej – o typie 720
1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
2 łyżki maku do posypania
Wiejski chleb z makiem na zakwasie pszennym – jak zrobić?
-
1.
Pierwszego dnia do słoja litrowego wlewam 1/2 szklanki wody, dodaje 1/2 szklanki mąki , mieszam , nakrywam gazą lub kawałkiem ściereczki , odstawiam w ciepłe miejsce , drugiego dnia dodaje 1/4 szklanki mąki i 1/4 szklanki wody, mieszam, nakrywam, odstawiam , trzeciego dnia dodaje 1/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki wody , mieszam , nakrywam , odstawiam , na czwarty dzień zakwas ma pęcherzyki i charakterystyczny zapach, jest gotowy. -
2.
Dzień przed pieczeniem nastawiam zaczyn , do mąki i wody , dodaje zakwas , mieszam , nakrywam ściereczką , odstawiam w ciepłe miejsce . Na drugi dzień , do mieszanki mąk dodaje wyrośnięty zaczyn, wodę zmieszaną z drożdżami i cukrem, sól, olej , zagniatam sprężyste ciasto , do momentu aż będzie odstawało od ręki. Miskę wysypuję mąką , wkładam ciasto, nakrywam ściereczką. -
3.
Po 2 godzinach ciasto potroi swoją objętość. -
4.
Ciasto jeszcze raz zagniatam – krótko , formuje chleb, układam na blasze , smaruje mlekiem , posypuje makiem, pozostawiam w cieple na dwie godziny do wyrośnięcia . Chleb wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni , piekę 30 minut , po tym czasie temperaturę zmniejszam do 180 stopni , piekę jeszcze ok. 40 minut. -
5.
5 minut przed końcem pieczenia chleb spryskuje go wodą , aby skórka była chrupiąca i błyszczała.
Porady – Dodatkowe informacje
Pozostały zakwas przechowuję w lodówce. Dzień przed wypiekiem kolejnego chleba, wyjmuję go z lodówki i dodaję łyżkę mąki oraz odrobinę wody. Mieszam i pozostawiam w ciepłym miejscu.
Z tej porcji można wypiec ogromny bochenek chleba, ale zawsze istnieje możliwość przygotowania dwóch mniejszych bochenków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wiejski kurczak pieczony z warzywami po angielsku
Następny przepis: WIEJSKA KASZA JĘCZMIENNA