Węgierska zupa gulaszowa
Składniki:
- wołowina bez kości – ½ kg
- ziemniaki – 300 g
- marchewka – 1 szt.
- selera – ¼ szt.
- czerwona papryka – 2 szt.
- pomidory bez skórki – 1 puszka
- duża cebula – 1 szt.
- czosnek – 4 ząbki
- oliwa – 3 łyżki
- wędzona słodka papryka w proszku – 2 łyżeczki
- mielona ostra papryka – do smaku
- kminek – ½ łyżeczki
- sól – do smaku
- pieprz czarny – do smaku
- bulion – 1 i ½ litra
Węgierska zupa gulaszowa – jak zrobić?
-
1.
Posiekaną w drobną kostkę cebulę usmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj mięso pokrojone w grubą kostkę. Obsmażone i lekko zrumienione mięso podlej odrobiną bulionu i duś pod przykryciem 15 minut.
-
2.
Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i seler, przeciśnięty przez praskę czosnek i kminek. Dolej tyle bulionu, aby cała zawartość garnka była nim przykryta i duś około 45 minut.
-
3.
Gdy mięso lekko zmięknie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i sól. Gdy i one lekko zmiękną dodaj pokrojone w kostkę papryki, pomidory z puszki, dolej bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji zupy. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i ziemniaki będą miękkie.
-
4.
Garnek zdejmij z ognia, dopraw zupę do smaku pieprzem, wędzoną słodką papryką w proszku, odrobiną ostrej papryki oraz w razie potrzeby solą.
Węgierska zupa gulaszowa – dodatkowe informacje
*czas gotowania uzależniony jest od jakości użytego mięsa
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Węgierski Kürtöskalács (kurtoszkołacz)
Następny przepis: Węgierski Langosz