Wegetariańskie kotlety z kuskusem, pieczarkami i jajkiem
Odkryj smak orientu z tym przepisem na wegetariańskie kotlety z kuskusem, pieczarkami i jajkiem. Te smaczne i sycące kotlety są idealne na danie główne, ale także sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do sałatek. Przepisy wegetariańskie nie muszą być nudne i monotonne – kuskus to składnik, który z pewnością wniesie do nich nowe, świeże nuty. Kompozycja smaku pieczarek, kuskusu i jajka sprawia, że te kotlety to prawdziwa uczta dla podniebienia. Warto wypróbować ten przepis nie tylko dla wegetarian, ale dla wszystkich, którzy kochają zdrowe i kreatywne gotowanie.
admin
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 5 jajek
- 1 mała cebula
- 2-3 pieczarki
- 1 mały pomidor
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
- natka pietruszki
- oraz
- świeża bazylia
Wegetariańskie kotlety z kuskusem, pieczarkami i jajkiem – jak zrobić?
-
1.
Kaszę kuskus przygotuj wg. instrukcji czyli zalej wrzącą, osoloną wodą.
2. Ugotuj na twardo 4 jajka, a następnie, gdy ostygną, pokrój je w drobną kostkę.
Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę oraz pokrojone w kostkę pieczarki.
Pomidora sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
3. Do kaszy kuskus dodaj surowe jajko, podsmażoną cebulę i pieczarki, pomidora, pokrojone jajka oraz posiekaną natkę pietruszki i kilka listków rozdrobnionej bazylii.
Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj tak, aby powstała masa. Formuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i na rozgrzanym tłuszczu smaż na złoty kolor z obu stron. Smacznego:)
Wegetariańskie kotlety z kuskusem, pieczarkami i jajkiem – dodatkowe informacje
Czasem do masy dodaje także trochę żółtego sera startego na tarce.
-4 porcje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Węgierska zupa fasolowo-paprykowa
Następny przepis: Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej