Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej

Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak przyrządzić wegetariańskie kotlety, które będą nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Oto odpowiedź: z kaszy gryczanej! Ta wariant kaszy to niewyczerpane źródło białka roślinnego, które jest niezbędne w diecie każdego wegetarianina. Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej sycą długo, smakują wyśmienicie, a gotowanie ich daje nieskończenie wiele możliwości kulinarnych. Tak przygotowane danie jest idealnym wyborem na obiad czy kolację, a także jako dodatek do sałatki. Przepis na kasze gryczane idealnie wpisuje się w koncepcję zdrowego odżywiania i pokazuje, jak różnorodne a zarazem smaczne może być wegetariańskie jedzenie.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 300g białego sera
  • jajko
  • natka pietruszki
  • papryczka chilli
  • cebula
  • czosnek
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz, chilli

Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej – jak zrobić?

  1. Kaszę gotujemy na sypko i wkładamy pod pierzynkę. To najlepszy sposób na gryczaną.

  2. Cebulę podsmażamy na patelni z papryczką chilli. Do gotowej kaszy dodajemy biały ser, jajo, natkę pietruszki, cebulę z chilli, starty czosnek i przyprawy.

  3. Na koniec bułka tarta, smażymy na patelni i gotowe.

Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej – dodatkowe informacje

Można dodać swoje ulubione przyprawy. Ja dodaję przyprawę bułgarską. Uwielbiam ją, świetnie doprawia każde danie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wegetariańskie danie z bakłażanem i cieciorką
Następny przepis: Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode