Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami

Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami

Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami to pyszne i odżywcze danie, które pochodzi z tradycyjnej kuchni polskiej. Teraz, dostosowane do potrzeb osób niewidzących mięsa, przepis na ten popularny żurek staje się dostępny dla wszystkich smakoszy. Ta wegetariańska wersja jest równie smaczna i satysfakcjonująca jak tradycyjny żurek. Przepis jest prosty do wykonania, a składniki łatwe do zdobycia. Wegetariański żurek może być przygotowany na różne okazje, a także na codzienny obiad. To doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy szukają wyjątkowych przepisów wegetariańskich.

Składniki:

  • 2 litry wywaru warzywnego (ugotowanego z: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/3 selera, 1 duża cebula, sól)
  • 2-3 szkl. zakwasu (przepis tutaj)
  • 3 suszone grzyby
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 1 płaska łyżeczka cukru (nie jest wyczuwalny, ale pogłębia smak zupy)
  • sól, sos sojowy do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 1 cebula
  • olej do smażenia cebuli
  • sól
  • papryka wędzona w proszku
  • 1 kg ziemniaków
  • olej
  • jajka gotowane

Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami – jak zrobić?

  1. Obraną i przekrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, cukier, suszone grzyby zalać wcześniej ugotowanym wywarem warzywnym. Gotować ok. 10 minut.
  2. Następnie wlać 2 szkl. zakwasu, gotować przez kilka minut, jeśli zupa nie jest wystarczająca kwaśna dodać jeszcze 1/2-1 szkl. z zakwasu.
  3. W miseczce wymieszać śmietankę i kilka łyżek żurku, dodać do garnka.
  4. Dodać majeranek, przekrojone ząbki czosnku i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut na wolnym ogniu.
  5. Zupę rozlać do misek, dodać opieczone ziemniaki i 1/2 gotowanego jajka i smażoną cebulkę.
  6. Ziemniaki obrać, pokroić na duże kawałki, ugotować w osolonym wrzątku.
  7. Odcedzić na sicie i pozostawić do wystygnięcia.
  8. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju, ułożyć kawałki ziemniaków.
  9. Opiekać ziemniaki aż się zrumienią i obrócić delikatnie, aby się nie rozpadły.
  10. Cebulę pokroić w kostkę, lekko posolić i podsmażyć na złoto. Pod koniec smażenia dodać 1-2 szczypty wędzonej papryki.

Porady – dodatkowe informacje

Żurek z opiekanymi ziemniakami można podawać w kilku wersjach:

– zupa może być wegetariańska (na wywarze warzywnym) lub ugotowana na białej kiełbasie, wędzonej kiełbasie albo wędzonce,

– ziemniaki podsmażyć na patelni, w piekarniku lub podać tylko gotowane,

– dodatki białkowe: gotowane jajko, plastry podsmażonej kiełbasy, kawałki białej kiełbasy, wędzony twaróg,

– okrasa do zupy, to smażona cebulka lub skwarki z wędzonego boczku.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej
Następny przepis: Wegetariański pilaw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode