Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej
Czy zastanawialiście się kiedyś, jak przyrządzić wegetariańskie kotlety, które będą nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Oto odpowiedź: z kaszy gryczanej! Ta wariant kaszy to niewyczerpane źródło białka roślinnego, które jest niezbędne w diecie każdego wegetarianina. Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej sycą długo, smakują wyśmienicie, a gotowanie ich daje nieskończenie wiele możliwości kulinarnych. Tak przygotowane danie jest idealnym wyborem na obiad czy kolację, a także jako dodatek do sałatki. Przepis na kasze gryczane idealnie wpisuje się w koncepcję zdrowego odżywiania i pokazuje, jak różnorodne a zarazem smaczne może być wegetariańskie jedzenie.
admin
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 300g białego sera
- jajko
- natka pietruszki
- papryczka chilli
- cebula
- czosnek
- bułka tarta
- olej
- sól, pieprz, chilli
Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej – jak zrobić?
-
Kaszę gotujemy na sypko i wkładamy pod pierzynkę. To najlepszy sposób na gryczaną.
-
Cebulę podsmażamy na patelni z papryczką chilli. Do gotowej kaszy dodajemy biały ser, jajo, natkę pietruszki, cebulę z chilli, starty czosnek i przyprawy.
-
Na koniec bułka tarta, smażymy na patelni i gotowe.
Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej – dodatkowe informacje
Można dodać swoje ulubione przyprawy. Ja dodaję przyprawę bułgarską. Uwielbiam ją, świetnie doprawia każde danie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wegetariańskie danie z bakłażanem i cieciorką
Następny przepis: Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami