Wegetariańskie danie z bakłażanem i cieciorką
Zapraszamy do sprobowania zdrowego i pełnego smaku przepisu na wegetariańskie danie z bakłażanem i cieciorką. To niesamowita propozycja dla wszystkich miłośników kuchni roślinnej, której głównym składnikiem jest bakłażan. Swoje charakterystyczne nuty smakowe zawdzięcza również cieciorkowej dodatkowi, który nadaje potrawie dodatkowej głębi i kompletuje jej smak. Wegetariańskie danie z bakłażanem i cieciorką to propozycja, która sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i wykwintny posiłek. Jeśli szukasz inspiracji na pyszne potrawy z bakłażana wegetariańskie, ten przepis z pewnością Cię zainteresuje.
admin
Składniki:
- 1 paczka ryżu
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pasty chilli
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki wody kokosowej
- biały pieprz
- 1 sztuka bakłażana
- Sól
- mielona kurkuma
- pomidor
Wegetariańskie danie z bakłażanem i cieciorką – jak zrobić?
-
1.
Ryz gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Bakłażana dobrze myjemy kroimy w kostkę, cieciorkę odsączamy na sitku, a cebule siekamy. Gotujemy jeszcze z 5 min. -
2.
Pomidora kroimy drobno w kostkę. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojonego bakłażana i smażymy. Dodajemy przecier pomidorowy i pokrojonego pomidora. -
3.
Mieszamy dodajemy wodę kokosową. Dusimy bakłażana. Dodajemy sól, pastę chilli, pieprz do smaku i odrobinę kurkumy. Mieszamy i gotujemy. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i odsączona kurkumę. Podajemy z ryżem.
Wegetariańskie danie z bakłażanem i cieciorką – dodatkowe informacje
Zamiast wody kokosowej można użyć mleczka kokosowego, jeśli nie lubimy, można zastosować zwykły bulion.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Węgierska zupa fasolowo-paprykowa
Następny przepis: Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej