wędzony schab z dzika
Składniki:
- Schab bez kości o wadze około 2,5 kg, można użyć schabu wieprzowego lub z dzika
- 120 g soli peklowej
- 1 litr wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 g cukru
- ziarno pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy
- strzykawka
- siatka wędliniarska
Wędzony schab z dzika – jak zrobić?
-
1.
Peklowanie:Schłodzoną przefiltrowaną wodę mieszamy z solą i przyprawami, wszystko dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Mięso nastrzykuję solanką.
Mięso przekładamy do naczynia, zalewamy solanką i przyciskamy obciążonym talerzem by było całe zanurzone w solance.
Mięso peklujemy 5 dni, codziennie je obracamy i masujemy, co 2 dni zmieniamy wodę. -
2.
Dzień przed wędzeniem suszymy mięso. Zlewamy całą solankę i pozostawiamy mięso do odcieknięcia. Mięso wkładamy do siatki wędzarniczej. -
3.
Wędzimy w wędzarni około 6 godzin w temperaturze maksymalnie 70 stopni na drewnie z drzew liściastych najlepiej owocowych. -
4.
Po uwędzeniu mięso studzimy, możemy je sparzyć we wrzątku, nie jest to konieczne jeśli mięso jest dobrze uwędzone.
Porady – dodatkowe informacje
Proporcje:
Ilość wody = masa mięsa x 0,4l wody.
Cukier = 1% masy solanki – na 1 litr 1 g cukru.
Ząbek czosnku na 1 litr wody.
Ziarno pieprzu, ziela angielskiego i lisic laurowy na 1 litr wody
Temperatura podczas peklowania nie powinna przekraczać 10 stopni C, gdyż mięso może się zepsuć.
Słoność mięsa możemy sprawdzić przed wędzeniem przez spróbowanie kawałka mięsa z najgrubszej części. Jeżeli jest zbyt słone, to można je wymoczyć w wodzie przez około 2 h.
Wędzimy w dymie nie bezpośrednio nad ogniem, gdyż mięso się spali oraz nad samym paleniskiem wydziela się dużo garbników, które nie są wskazane dla zdrowia.
W ten sposób w można uwędzić, szynki, schaby łopatki, boczki golonki wszystko wedle naszego upodobania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wędzonka krotoszyńska według Marioli
Następny przepis: Wędzony dojrzewający schab