wędzony schab z dzika

wędzony schab z dzika

Jeśli jesteś miłośnikiem dziczyzny, na pewno docenisz ten wykwintny przepis na wędzony schab z dzika. To danie to absolutny hit wśród dań mięsnych, doskonały na domowe przyjęcie czy uroczysty obiad. Wędzenie dzika to proces wymagający cierpliwości i uwagi, jednak efekt końcowy jest tego warty. Delikatne, soczyste mięso z delikatną nutą wędzonki wprost rozpływa się w ustach. Przepis ten podpowie Ci, jak poprawnie przeprowadzić peklowanie szynki z dzika, zarówno do wędzenia, jak i do pieczenia, by w pełni przekształcić mięso w prawdziwy kulinarny rarytas. Z pewnością zachwyci swoją unikalną i intensywną konsystencją.

Składniki:

  • Schab bez kości o wadze około 2,5 kg, można użyć schabu wieprzowego lub z dzika
  • 120 g soli peklowej
  • 1 litr wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 g cukru
  • ziarno pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy
  • strzykawka
  • siatka wędliniarska

Wędzony schab z dzika – jak zrobić?

  1. 1.
    Peklowanie:

    Schłodzoną przefiltrowaną wodę mieszamy z solą i przyprawami, wszystko dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Mięso nastrzykuję solanką.
    Mięso przekładamy do naczynia, zalewamy solanką i przyciskamy obciążonym talerzem by było całe zanurzone w solance.
    Mięso peklujemy 5 dni, codziennie je obracamy i masujemy, co 2 dni zmieniamy wodę.

  2. 2.
    Dzień przed wędzeniem suszymy mięso. Zlewamy całą solankę i pozostawiamy mięso do odcieknięcia. Mięso wkładamy do siatki wędzarniczej.
  3. 3.
    Wędzimy w wędzarni około 6 godzin w temperaturze maksymalnie 70 stopni na drewnie z drzew liściastych najlepiej owocowych.
  4. 4.
    Po uwędzeniu mięso studzimy, możemy je sparzyć we wrzątku, nie jest to konieczne jeśli mięso jest dobrze uwędzone.

Porady – dodatkowe informacje

Proporcje:
Ilość wody = masa mięsa x 0,4l wody.
Cukier = 1% masy solanki – na 1 litr 1 g cukru.
Ząbek czosnku na 1 litr wody.
Ziarno pieprzu, ziela angielskiego i lisic laurowy na 1 litr wody
Temperatura podczas peklowania nie powinna przekraczać 10 stopni C, gdyż mięso może się zepsuć.
Słoność mięsa możemy sprawdzić przed wędzeniem przez spróbowanie kawałka mięsa z najgrubszej części. Jeżeli jest zbyt słone, to można je wymoczyć w wodzie przez około 2 h.
Wędzimy w dymie nie bezpośrednio nad ogniem, gdyż mięso się spali oraz nad samym paleniskiem wydziela się dużo garbników, które nie są wskazane dla zdrowia.
W ten sposób w można uwędzić, szynki, schaby łopatki, boczki golonki wszystko wedle naszego upodobania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wędzonka krotoszyńska według Marioli
Następny przepis: Wędzony dojrzewający schab

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode