Wątróbka w sosie musztardowym

Wątróbka w sosie musztardowym

Zapraszamy do poznania wyjątkowego przepisu na wątróbkę drobiową podaną w sosie śmietanowo-musztardowym. To klasyczna potrawa o bogatym, wyrazistym smaku, której sekret tkwi w doskonałym połączeniu delikatnej wątróbki z pikantnym sosem musztardowym. Wątróbka w sosie musztardowym to danie, które zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Przy jego przygotowaniu ważne są dobrej jakości składniki, a właściwe proporcje pomiędzy poszczególnymi elementami pozwolą osiągnąć perfekcyjny smak. Sos, w którym podajemy wątróbkę, jest aksamitny, o intensywnym, lekko pikantnym smaku.

Składniki:

  • 50 dag wątróbek drobiowych
  • 3-4 cebule
  • 1/2 szklanki bulionu z kostki
  • 1/3 szklanki śmietany 18-proc.
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 1/5 łyżki musztardy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • po 2 łyżki oleju i masła
  • pieprz, sól

Wątróbka w sosie musztardowym – jak zrobić?

  1. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy umyte i osuszone wątróbki, posypujemy zmielonym pieprzem. Przekładamy do rondelka.
  2. Na patelni powoli rozpuszczamy masło, szklimy na nim pokrojone cebule, po czym wsypujemy mąkę i chwilę smażymy, ciągle mieszając.
  3. Wlewamy bulion. Zagotowujemy zasmażkę, dodajemy zioła i musztardę, mieszamy i przelewamy do rondelka z wątróbką.
  4. Wątróbkę dusimy na małym ogniu około 10-15 minut. Pod koniec solimy, dodajemy śmietanę. Podajemy z ryżem i ogórkami kiszonymi lub konserwowymi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wątróbka indycza z cebulą
Następny przepis: Wątróbka wołowa z jabłkami i cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode